Målsettingen med UoD-prosjektet er å få vurdert hvilke organisatoriske og forvaltningsmessige løsninger som på lang sikt gir de laveste pensjonskostnadene for kommunesektoren. Resultatet skal være et sett av kriterier for valg av pensjonsleverandør basert på kostnadseffektivitet.
Prosjektet tar utgangspunkt i den kommunale tjenestepensjonen.
ECON Analyse har i samarbeid med Pensjon & Finans og Fafo analysert hvordan ulike endringer i tilbudet av kollektiv pensjonsforsikring kan påvirke kommunenes pensjonskostnader. Én viktig endring kan være omdanning av egenkapitalen i KLP. Styret i KLP har anbefalt omdanning til aksjeselskap. Det antas at KLP vil gi de laveste kapitalkostnadene, noe kommunene som kunder vil få fordel av. En risiko ved omdanning til aksjeselskap er at selskapet da kan bli kjøpt opp av en av konkurrentene. Det er allerede i dag fare for at konkurransen om forsikring av offentlig tjenestepensjon kan bli svak, og det er neppe er i kommunenes interesse at konsentrasjonen i dette markedet øker ytterligere. Imidlertid tror man ikke at myndighetene vil tillate at KLP kjøpes av eller fusjonerer med en konkurrent. Ett alternativ er KLP videreføres som gjensidig selskap, men at kapitalen omdannes til omsettelige grunnfondsbevis. Dette vil gi KLP høyere kapitalkostnader enn som aksjeselskap, men løsningen vil gjøre KLP mer attraktiv som leverandør enn selskapet er i dag. Man har også i prosjektet vurdert om kommunene vil være tjent med at det dannes et monopol for forsikring av kommunenes pensjonsordninger. Muligens kan en slik løsning komme til gjennom endring i tariffavtalen. Selv om et slikt monopol vil kunne utnytte stordriftsfordeler, vil vi ikke anbefale en slik løsning. Dette bygger vi på at forskning tyder på at monopoler vanligvis ikke er effektive.
I rapporten er det også beskrevet offentlig tjenestepensjonsordninger, forsikringsproduktene i det norske markedet samt forskjellene på forsikret ordning og selvstendig pensjonskasse. Videre har man drøftet hvordan kommunene kan gå fram ved valg av leverandør. Det er svært vanskelig å velge riktig leverandør, men det er ikke realistisk å tro at forskjellene mellom billigste og dyreste leverandør på sikt vil utgjøre mer enn 5-10 prosent av forsikringspremien.