Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorgssektoren
Delegering av myndighet og ansvar har vært sentrale komponenter i arbeidet med arbeidsgiverpolitikk, der målet har vært fornøyde arbeidstakere som tilbyr gode tjenester. Som ledd i prosessen mot et mer inkluderende arbeidsliv skal Nordlandsforskning, på oppdrag fra KS, gjennomføre et prosjekt som skal kartlegge og analysere erfaringer med myndiggjøringsprosesser innenfor pleie- og omsorgssektoren. Prosjektkommuner er: Nedre Eiker, Masfjorden, Holtålen, Hamar, Modum, Bjarkøy, Frosta, Eigersund, Arendal, Nøtterøy, Bærum
Myndiggjøring handler om ansattes engasjement og ansvar i arbeidshverdagen. For arbeidsgivere handler det om å utnytte den menneskelige ressurs bedre. For arbeidstakere handler det om å få mer innflytelse over egen arbeidshverdag. Myndiggjorte medarbeidere opplever utvikling på tre sentrale områder: medvirkning, kompetanse og ansvar. De konkrete tiltak som retter seg mot de relasjonelle aspekt ved arbeidstakerrollen gir best effekt. Dette er tiltak som ivaretar ansattes behov for et godt arbeidsmiljø, innbyr til medvirkning, gir kompetanseutvikling og ivaretar hele mennesket. Spesielt vellykket er en kombinasjon av tiltak mellom ulike former for faglige fora og fleksible arbeidstidsordninger. Det er imidlertid to viktige forutsetninger for å få til en positiv utvikling. Det ene er arbeidsmiljøet. Den andre er nærmeste leder som har en viktig rolle som tilrettelegger og motivator. Kommunens øverste ledelse bør bidra med et støtteapparat for enhetslederne og fremstå som troverdig overfor de ansatte.
Resultatene fra myndiggjøringsprosjektet gir klare signaler i retning av at myndiggjorte medarbeidere fører til en bedre og mer tilpasset tjeneste, til bedre økonomistyring og til engasjerte og ansvarsfulle ansatte.