Hensikten med prosjektet har vært å få fram hvilke effekter revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen har fått, eller vil kunne få, på kommunenes tjenestetilbud.
Kommunesektoren hevdar regjeringa sitt økonomiske opplegg for 2003 vil få alvorlege negative verknader for kommunane sitt tenestetilbod. Svaret frå regjeringa er at opplegget er stramt, men ved effektivisering kan mykje vinnast. KS blir i denne samanheng oppfatta som andre interesseorganisasjonar. KS og kommunesektoren treng derfor uavhengig og nøytral dokumentasjon av konsekvensane for den kommunale tenesteytinga.
I rapporten er det spesielt forsøkt å trekke fram økonomiske utfordringer som kan ha sammenheng med den overordnede statlige styringen. Underlagsmaterialet baserer seg på samtaler og skriftlig dokumentasjon fra administrativ ledelse i fem kommuner (Kongsberg, Tønsberg, Skien, Risør og Kvinesdal), som har vært studert nærmere. Men også aktuelle politiske budsjettvedtak har vært en naturlig del av underlagsmaterialet.
Rapporten viser at alle kommunene i undersøkelsen varslet at utviklingen i 2002 syntes å gå mot et svakt driftsresultat. Kanskje med unntak av Risør, der forventet resultat blir dårligere enn budsjettert slik at regnskapsmessig underskudd kan påregnes. Det syntes å være flere årsaker til dette. Lønnsveksten går igjen som én felles forklaringsfaktor. Generelt kunne ikke studien konkludere med at statens reviderte økonomiske opplegg for 2002 i seg selv skapte noen vesentlig forverret økonomisk situasjon blant studiekommunene. Da var det heller andre og til dels mer langsiktige utviklingstrekk som slo negativt ut på kommuneøkonomien ifølge studiekommunene.
Med tanke på 2003 og kommende økonomiplanperiode vurderte forskerne det utvilsomt slik at studiekommunene kom til å oppleve en tøff budsjetthøst. I flere av kommunene vil det sikkert bli nødvendig med kutt og innstramninger for å skape en mer sunn budsjettbalanse. Rapporten kunne imidlertid ikke konkludere med at statens vedtatte opplegg i kommuneproposisjonen alene kan forklare disse kuttbehovene – de har mer langsiktige årsaker.