Publisert: 19.10.2023
Ordfører i Nesodden kommune, Cathrine Kjenner Forsland, ønsket deltakerne velkommen. Hun takket for at de samarbeider om å videreutvikle NAV-konseptet og samarbeidet mellom stat og kommune. Ordføreren trakk linjene tilbake i tid og konkluderte med at svært mye har skjedd de siste årene, men hun sa også – Vi jobber fortsatt mot et fremtidig mål om at vi skal ha tid nok, kompetanse nok, og at ingen skal bli kasteballer i systemet.
Forebygge og redusere ungt utenforskap
Nettverkskoordinatorene, Hanne Kjersti Hogga og Helen Hoel i KS, tok så ordet. – Hovedtema for denne samlingen er ungt utenforskap. Det er mange som står utenfor arbeidslivet, så her er det viktig å finne fellesnevnere. Hva er det som gjør tjenestene våre gode?
Deltakerne ble invitert til å utforske hvordan NAV og andre kommunale tjenester innenfor helse/ omsorg/mestring samhandler for å forebygge og redusere ungt utenforskap. Målet var å finne ut på hvilke områder man i dag samarbeider godt, og hvilke aspekter ved samhandlingen man ønsker å styrke. Deltakerne ble presentert for oppgaver som skulle gjennomgås i grupper.
Forsøksordninger i Nesodden kommune
Med seg inn i gruppearbeidet fikk deltakerne et knippe betraktninger fra Stig Evensen, leder ved NAV Nesodden. Han har jobbet lenge innen psykiatrien, og han understreket de helsemessige gevinstene ved at flest mulig står i arbeid. Han var bekymret for hvordan den utstrakte bruken av sykemeldinger i Norge kunne føre til utenforskap. Deltakerne fikk høre om forsøksordninger i Nesodden kommune, hvor målet er å fange opp innbyggere før de ender opp som sykemeldte. Kognitiv adferdsterapi og fokus på mestring prøves ut i forsøkene, hvor målet er å unngå eller korte ned varigheten av sykemeldinger. – For vår del har partnerskapsløftet vært en mulighet for å samle sentrale personer i kommunen og i NAV Nesodden, og sammen tenke ut nye måter å jobbe på, sa Stig.
Løse oppgaver på nye måter
Lise Mette Paulsen, leder ved NAV Fredrikstad fortalte om reaksjonen da forespørselen om å være med i Partnerskapsløftet kom: – Jeg tenkte at dette er akkurat det vi trenger! Det er helt nødvendig å løse oppgavene på nye måter fremover, og vi må bort fra silo-tankegangen vi har hatt en tendens til. Partnerskapsløftet er veldig, veldig viktig.
– Det er viktig å jobbe helhetlig for å forhindre utenforskap, sa Katarina Gulin, leder NAV Moss. – Vi ser at vi nå også kan få et større eierskap inn i helse og mestring, noe som er helt avgjørende for at vi skal klare å løse det totale samfunnsoppdraget vårt.
Teksten er skrevet av: Håvard Sivertsen Heltberg, NAV Øst-Viken