Omtrent annenhver kommune og fylkes­kommune oppgir evne til innovasjon og ny­skapning som utfordrende. Dette har vært én av de største utfordringene over flere år og er en problemstilling det jobbes bredt med, se figur 1. 61 prosent av kommune­ne og 57 prosent av fylkeskommunene øker innovasjonsevnen gjennom samarbeid med, eller etter inspirasjon fra, eksterne aktører. Blant kommunene er det nest hyppigste til­taket å utvikle innovasjonskompetansen hos ledere (47 prosent). Halvparten av fylkes­kommunene utvikler innovasjonskompetan­se hos nøkkelpersonell og bruker offentlige anskaffelser. I overkant av 40 prosent av kommunene og fylkeskommunene utvikler en innovasjonskultur.

 

 

37 prosent av kommunene og 64 prosent av fylkeskommunene har, eller er i ferd med å utvikle, en lokal eller regional innovasjons­strategi. Av de som har en strategi, er det flest som oppgir at denne er politisk eller administrativt vedtatt og omfatter hele orga­nisasjonen. Svarene viser at det er en større andel store kommuner enn små og mellom­store som har en strategi. Det er også en større andel store kommuner som er i ferd med å utvikle en strategi. 

 

 

Modernisering og innovasjon gjennom innkjøpsprosesser
Innovative anskaffelser har et stort potensial som strategisk virkemiddel når samfunnsut­fordringer skal løses. Vel tre av ti kommuner og halvparten av fylkeskommunene bruker innovative anskaffelser som et ledd i å øke evnen til innovasjon og nyskapning. For å øke kompetansen om innovasjon i anskaf­felser har 51 prosent av kommunene og 71 prosent av fylkeskommunene utviklet kom­petansen hos nøkkelpersonell.

Digital innsikt og samarbeid fremmer innovasjon
Kommuners og fylkeskommuners evner til å ta i bruk ny teknologi fremmer innovative løs­ninger. Hele 64 prosent av fylkeskommune­ne og 78 prosent av kommunene svarer at dette gjelder i stor grad. En stor andel kom­muner opplever også at måten det samar­beides på internt stimulerer til innovative løs­ninger.

Innovasjonsbarometeret for offentlig sektor i Danmark viser at det er medarbeiderne som først og fremst setter i gang eller fremmer innovasjon i danske kommuner (COI, 2015). Bidraget fra medarbeiderne oppleves av le­dere som betydelig også i vår undersøkel­se; halvparten av fylkeskommunene og 58 prosent av kommunene opplever at bidrag fra medarbeidere fremmer innovasjon i stor grad.

 

 

 

Lenkeblokk Icon Les Arbeidsgivermonitoren 2017 Lenkeblokk Icon Se data for din kommune

KS er medeier i Nasjonalt program for leverandørutvikling, som er den nasjonale satsingen på innovative anskaffelser. Les mer på innovative anskaffelser.no

Metoder og verktøy formidles gjennom anskaffelser og innovasjon.