Publisert: 23.10.2018
Omtrent annenhver kommune og fylkeskommune oppgir evne til innovasjon og nyskapning som utfordrende. Dette har vært én av de største utfordringene over flere år og er en problemstilling det jobbes bredt med, se figur 1. 61 prosent av kommunene og 57 prosent av fylkeskommunene øker innovasjonsevnen gjennom samarbeid med, eller etter inspirasjon fra, eksterne aktører. Blant kommunene er det nest hyppigste tiltaket å utvikle innovasjonskompetansen hos ledere (47 prosent). Halvparten av fylkeskommunene utvikler innovasjonskompetanse hos nøkkelpersonell og bruker offentlige anskaffelser. I overkant av 40 prosent av kommunene og fylkeskommunene utvikler en innovasjonskultur.
37 prosent av kommunene og 64 prosent av fylkeskommunene har, eller er i ferd med å utvikle, en lokal eller regional innovasjonsstrategi. Av de som har en strategi, er det flest som oppgir at denne er politisk eller administrativt vedtatt og omfatter hele organisasjonen. Svarene viser at det er en større andel store kommuner enn små og mellomstore som har en strategi. Det er også en større andel store kommuner som er i ferd med å utvikle en strategi.
Modernisering og innovasjon gjennom innkjøpsprosesser
Innovative anskaffelser har et stort potensial som strategisk virkemiddel når samfunnsutfordringer skal løses. Vel tre av ti kommuner og halvparten av fylkeskommunene bruker innovative anskaffelser som et ledd i å øke evnen til innovasjon og nyskapning. For å øke kompetansen om innovasjon i anskaffelser har 51 prosent av kommunene og 71 prosent av fylkeskommunene utviklet kompetansen hos nøkkelpersonell.
Digital innsikt og samarbeid fremmer innovasjon
Kommuners og fylkeskommuners evner til å ta i bruk ny teknologi fremmer innovative løsninger. Hele 64 prosent av fylkeskommunene og 78 prosent av kommunene svarer at dette gjelder i stor grad. En stor andel kommuner opplever også at måten det samarbeides på internt stimulerer til innovative løsninger.
Innovasjonsbarometeret for offentlig sektor i Danmark viser at det er medarbeiderne som først og fremst setter i gang eller fremmer innovasjon i danske kommuner (COI, 2015). Bidraget fra medarbeiderne oppleves av ledere som betydelig også i vår undersøkelse; halvparten av fylkeskommunene og 58 prosent av kommunene opplever at bidrag fra medarbeidere fremmer innovasjon i stor grad.
Les Arbeidsgivermonitoren 2017 Se data for din kommune