Publisert: 21.09.2023
Kommunesektoren står overfor store utfordringer i dag og i årene som kommer
- Kommunesektoren står overfor store utfordringer i dag og i årene som kommer, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, og fortsetter: - Kommunene og fylkeskommunene er derfor nødt til å jobbe – og jobber til dels allerede – på en helt annen måte enn tidligere.
KS Arbeidsgivermonitor dypdykk 2023Omstilling – muligheter og hindre
Årets dypdykk viser blant annet at fire av fem mener at gevinstpotensialet ved omstilling er betydelig. Mer konkret pekes det her særlig på betydningen av å samarbeide med arbeidstakerorganisasjonene, egne ansatte og ledere.
Samtidig viser undersøkelsen at det er flere hindre for omstilling: Flere enn tre av fire peker for eksempel på arbeidstidsordninger, og to av tre peker på detaljert statlig styring – der særlig bemanningsnormer gjør det krevende å omdisponere arbeidskraft.
Dette er Arbeidsgivermonitorens dypdykk om omstilling
KS er opptatt av at flere bør stå lenger i jobb, ikke minst for møte knapphet på arbeidskraft. I undersøkelsen svarer drøyt halvparten at endring av reglene for særaldersgrenser vil kunne bidra til å møte utfordringene knyttet til personellbehov innen helse- og omsorgssektoren.
Kompetanse for bærekraft
Kommuner og fylkeskommuner spiller en sentral rolle i arbeidet med FNs bærekraftsmål. For nå målene, som favner svært vidt, er det nødvendig med nytenkning og omstilling. I undersøkelsen vurderer drøyt halvparten at egen kommune/fylkeskommune har den nødvendige kompetansen til å gjennomføre aktiviteter som understøtter arbeidet med FNs bærekraftsmål. Det er særlig de minste kommunene som savner slik kompetanse.
Flere resultater fra Dypdykket om omstilling
Styreleder Helgesen ser mange utfordringer for arbeidsgiverrollen i kommunesektoren, men understreker samtidig: - Omstillingsbehovet i norsk arbeidsliv er stort, men matches også i stor grad av omstillingsevnen!