Publisert: 18.02.2025
Oppfordringen er entydig: Alle sektorer må ta et felles ansvar for vår sikkerhet, og jobbe med konkrete tiltak som kan redusere risikoen.
Alle de tre risiko- og trusselvurderingene er viktige å sette seg inn i, men særlig NSMs “Risiko 2025” inneholder konkrete anbefalinger til virksomheter for å redusere risiko for blant annet sabotasje, innsidere, cyberangrep og sikker bruk av KI-verktøy.
I den årlige, åpne trusselvurderingen «Fokus» gir Etterretningstjenesten sin analyse av trusselaktører og utviklingstrekk som tjenesten mener er særlig relevant for norsk sikkerhet i året som kommer.
PSTs årlige trusselvurdering er en analyse av ventet utvikling innenfor PSTs ansvarsområder, herunder terror, spionasje og trusler mot myndighetspersoner. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er Norges nasjonale innenlands etterretnings- og sikkerhetstjeneste, underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. PST har som oppgave å forebygge og etterforske alvorlig kriminalitet mot nasjonens sikkerhet.
NSMs årlige risikovurdering «Risiko 2025» bidrar til å se sikkerhet i en større sammenheng. Myndigheter og virksomheter må beskytte seg mot truslene som Etterretningstjenesten og PST peker på i sine trusselvurderinger. Risiko 2025 beskriver hvordan.
Styrker arbeidet i kommunal sektor
Kommuner og fylkeskommuner leverer samfunnsviktige tjenester til befolkningen og har et stort ansvar for å arbeide systematisk og målrettet med sikkerhet og beredskap. Alvoret som preger risiko- og trusselvurderingene må vi alle ta inn over oss, og i mye større grad forholde oss til at sikkerhet og beredskap må prege kommunens og fylkeskommunens virksomhet.
KS er opptatt av at kommunesektoren stiller best mulig forberedt for å håndtere dagens og morgendagens sikkerhetsutfordringer. KS setter nå i gang en langsiktig satsing på beredskap med mål om å heve beredskapsarbeidet i kommunal sektor. Dette gjennom utvikling av kunnskap, verktøy og systemer som forbedrer sektorens evne til å håndtere alvorlige kriser, inkludert krig og krigslignende tilstander. I denne satsingen vil vi ha et bredt samarbeid med nasjonale aktører og på tvers i KS.
Økt oppmerksomhet
Da trusselvurderingene ble lagt frem sa justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen i sin oppsummering at vi må alle ha en økt bevissthet om de trusler vi står overfor.
Å styrke samfunnets motstandskraft i møte med utviklingen i trusselbildet er viktig. Vi må forholde oss til sammensatte trusler som etterretnings- og påvirkningsaktivitet, strategiske oppkjøp eller mulige sabotasjeaksjoner. Samlet sett betyr det at vi må beholde oppmerksomheten på flere utfordringer samtidig med alt det det krever av oss. Dette rammer alle delene av samfunnet; fra det sentrale myndighetsnivået som Stortinget og regjeringen, til kommuner, norske bedrifter og befolkningen for øvrig.