Publisert: 05.12.2024
Prioriteringene videreføres i neste landstingperiode 2024-2027 gjennom «Kommunesektorens politiske prioriteringer 2024-2027». Der heter det blant annet at kommunene skal «tilrettelegge for god og lokalt tilpasset næringsutvikling som del av god lokalsamfunnsutvikling».
KS har siden 2020 utviklet en rekke tilbud som understøtter arbeidet med næringsutvikling og bærekraft.
KS Akershus, Buskerud og Østfold (KS ABØ) ønsker å møte behovene i regionen om bistand og støtte, og er opptatt av å kommunisere tiltakene i sammenheng. De blir derfor presentert kort her.
Kunnskapsgrunnlaget
Rapporten «Lærdommer fra gode vertskommuner for næringsutvikling» ble lansert februar 2021. Den beskriver hva som kjennetegner gode vertskommuner for næringslivet, samt en rekke anbefalinger og erfaringer. Vi jobber med å fornye kunnskapsgrunnlaget som ventes å være ferdig våren 2025.
Utviklingsnettverket «Læring for næring» ble tilbudt blant andre kommuner i Viken der rapportens anbefalinger ble lagt til grunn.
Nettverket hadde til hensikt å gi politisk og administrativ ledelse kunnskapspåfyll og grunnlag for strategiske valg og arenaer for erfaringsutveksling. Arbeidet ble gjennomført i tett samarbeid med daværende Viken fylkeskommune.
Blant temaene som ble belyst var innkjøp og anskaffelser, bærekraftig arealbruk, forankring i plan- og styringssystemer, bærekraftig næringsutvikling og dialog med lokalt og regionalt næringsliv.
KS ABØ tilbyr å presentere funn og anbefalinger i rapporten på aktuelle arenaer, gjerne i kombinasjon med fasilitering.
Næringsutvikling i Folkevalgtprogrammet
Næringsutvikling er en sentral komponent i ønsket samfunnsutvikling. En viktig anbefaling i rapporten omtalt over er politisk eierskap. Det er derfor viktig at dette settes på dagsorden i kommunestyrer og i fylkesting. KS har utviklet og gjennomført temadager i regi av Folkevalgtprogrammet flere steder og er behjelpelig med informasjon for lokale tilpasninger.
Bærekraftsløftet Viken
I januar 2023 startet Bærekraftsløftet Viken kull 1. Utgangspunktet er bærekraftsutfordringer kommuner ikke kan løse alene. Målet er derfor å mobilisere næringsliv og andre relevante aktører til felles problemløsning. Dette nettverket består av 12 kommuner.
Høsten 2023 startet også kull 2 slik at totalt 16 kommuner nå er i gang. Prosjektleder Linda Dalene Bjerke følger opp kommunene og understøtter arbeidet.
Bærekraftsnettverket
Flere kommuner og fylkeskommuner og KS har dannet Bærekraftsnettverket, et samarbeid om smart bærekraftig utvikling av byer og lokalsamfunn. Målet for Bærekraftsnettverket er å få fart på bærekraftig samfunnsomstilling og bidra til å oppnå FNs bærekraftsmål innen 2030. Nettverket er en lærings- og samarbeidsarena for norske kommuner og fylkeskommuner, med mål om å samarbeide nasjonalt og handle regionalt og lokalt. Les mer her og finn flere muligheter og kilder for læring og inspirasjon.
Årets vertskommune for næringslivet
KS og NHO har i flere år kåret Årets vertskommune for næringslivet. Målet er å anerkjenne godt arbeid og å inspirere andre kommuner. Hvert år har kommuner fra Akershus, Buskerud og Østfold blitt nominerte og flere har hevdet seg helt i toppen. Kriteriene som ligger til grunn for kåringen ligger tett på anbefalingene i rapporten omtalt over.
Innkjøp og anskaffelser
De siste årene har det vært en sterk vekst i offentlige innkjøp. Kommuner og fylkeskommuner kjøper inn varer og tjenester for om lag 400 milliarder kroner årlig. Bevisst og strategisk bruk av innkjøpsmakten er samfunnsnyttig og samtidig en smart metode for å etterspørre morgendagens bærekraftige løsninger. Det er også en måte å styrke lokalt og regionalt næringsliv.
Gjør deg kjent med Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) som eies av KS og NHO. LUP er en tilgjengelig sparringspartner for kommuner i vår region og bidrar til at anskaffelser kan bli det strategiske virkemiddelet det har potensial for å bli.
Sjekk også ut det digitale kurset om innovative offentlige anskaffelser her (KS Læring)
Her kan du holde deg oppdatert om innovative anskaffelserOppsummert
KS ABØ ønsker å bistå kommuner og fylkeskommuner i arbeidet med bærekraft og næring. Med jevne mellomrom arrangerer vi webinarer med relevante tema. Vi erfarer at flere har behov for uformelle møteplasser for faglig påfyll og erfaringsutveksling. Har du lyst til å vite mer tar du kontakt for mer informasjon eller for å høre mer om hva vi kan tilby deg og din kommune.