Publisert: 20.01.2025
Reduksjon av klimagassutslipp og grønn omstilling er de største utfordringene i vår tid. Verden må bli mer sirkulær. Vi må utnytte naturressurser og produkter på en mer effektiv måte og så lenge som mulig. Dette må skje i et kretsløp der færrest mulige ressurser går tapt. I dagens globale marked blir bærekraft stadig viktigere for bedrifters langsiktige suksess. Reduksjon av karbonavtrykk har ikke bare miljømessige fordeler, men kan også gi betydelige konkurransefortrinn. Lavere karbonavtrykk og sirkulær nærings- og industriutvikling kan føre til kostnadsbesparelser, forbedret omdømme, overholdelse av reguleringer fra viktige markeder som EU, økt investorinteresse og innovasjon. Bedrifter som prioriterer å utvikle sirkulære verdikjeder i sin produksjon vil stå sterkere i fremtidens konkurranseutsatte marked.
KS, fylkeskommunene, Siva, Forskningsrådet og Innovasjon Norge står sammen om samfunnsoppdraget om sirkulær grønn industriutvikling og sirkulære verdikjeder for å få fart på det grønne skiftet.
Mål for satsingen mot 2030
- Utvikle industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder
- Hvert fylke realiserer minst to industrielle symbioser og/eller sirkulære verdikjeder for å utnytte ressurser som går til spille i dag, og setter dem inn i produksjonssykluser.
- Utvikle 100 grønne industriområder/næringsområder med netto nullutslipp gjennom industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder.
- Bygge infrastruktur og rammevilkår for industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder
- Samarbeidende bedrifter som utvikler industrielle symbioser eller sirkulære verdikjeder har tilgang til nødvendig infrastruktur.
- Regelverk og virkemidler som bygger opp under utvikling av industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder.
- Kompetanseløft for å realisere industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder
- Samarbeidende bedrifter som utvikler industrielle symbioser eller sirkulære verdikjeder har tilgang til kritisk kompetanse.
Hvordan arbeider vi med missionsatsingen?
Nasjonal samhandlingsmodell er styringsgruppe for missionssatsingen. Styringsgruppen arbeider med å tilpasse virkemidler og budsjettinnspill for å sikre ressurser og virkemidler som støtter opp under arbeidet i regionene og tar veivalg framover.
Arbeidsutvalget for Nasjonal samhandlingsmodell (NSM) er prosjektgruppen som jobber med å forankre satsingen mot nasjonale myndigheter, styrker og tilpasser tilskuddsordninger, følger opp barrierer og hindre for utviklingsarbeid, mobiliserer og koordinerer og iverksetter tiltak for å nå de mål som er satt for satsingen.
Regionale partnerskap utvikler sammen med bedrifter industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder i tett samarbeid med kommuner og bedrifter og andre samarbeidspartnere, bygger infrastruktur, rammevilkår og kompetanse for å realisere industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder.
KS er sekretariat for satsingen og har det koordinerende ansvaret for satsingen. KS utvikler, følger opp og iverksetter tiltak og følger opp løpende utviklingsaktiviteter.
Arbeidsgruppe missions utarbeider kunnskapsgrunnlag for satsingen gjennom arbeidsrapporter.
Fagnettverk for de regionale partnerskapene har som formål å mobilisere og inspirere, dele erfaringer, utvikle metoder og verktøy og sørge for utveksling av beste praksis.
Nærmere om organisering i fylkeskommunene
Fylkeskommunene, Siva, Forskningsrådet og Innovasjon Norge arbeider sammen med bedrifter for å utvikle industrielle symbioser og sirkulære verdikjeder i samarbeid med kommuner, bedrifter og andre samarbeidspartnere. De arbeider med infrastruktur, rammevilkår og kompetanseutvikling.
Foreløpige lenker til arbeidet i fylkeskommunene:
Buskerud (ingen aktiv lenke)
Innlandet (ingen aktiv lenke)
Nordland (ingen aktiv lenke)