Publisert: 26.04.2023
Miljødirektoratet evaluerer kommunenes påvirkningsgrad for mat og matsvinn til middels stor. Kommunene har gjennom roller som eier, drifter og innkjøper mulighet til å påvirke positivt, eksempelvis kan kommuner legge om til klimavennlig mat i egen matservering, øke bruk av krav og kriterier i offentlig matanskaffelser og innføre matsvinntiltak i egen drift og i innkjøpte tjenester. Som samfunnsutvikler kan kommuner være pådriver for redusert matsvinn og klimavennlig mat i bedrifter, skoler og generelt i befolkningen.
Veilederen som er utviklet gir veiledning ved å svare på spørsmål rettet mot tiltak i kommunens egen drift, og blant innbyggere og næringsliv. Veilederen svarer detaljert ut på viktige spørsmål og gir konkrete eksempler på tiltak som kan iverksettes.
Tiltak i kommunens egen drift
- Hvordan kartlegge situasjonen i egen drift?
Metoder for å kartlegge forbruk og matsvinn i egen virksomhet. - Hvordan bygge kunnskap og skape samarbeid internt?
Skap engasjement hos alle som skal ta del i prosjektet. - Etterspør informasjon og still krav til leverandører.
God informasjon gjør det lettere for kommunen å ta gode og bevisste valg. - Legge om til mer klimavennlige menyer.
Hva er klimavennlig mat og hvordan kan det integreres i menyer? - Informere og spre kunnskap.
God informasjon kan skape både forståelse og engasjement. - Integrere arbeidet i kommunens planer og strategier.
Konkrete mål som forankres i politiske planer øker sjansen for måloppnåelse. - Kunnskap og erfaringer fra kommuner.
Fakta om matsvinn og erfaringer fra ulike kommuner. - Støttemateriell og andre ressurser.
Ytterligere ressurser og støttemateriell.
Tiltak for innbyggere og næringsliv
- Foreta plukkanalyser av innbyggernes avfall.
Hvordan vurdere effekten av tiltak knyttet til matsvinn og kildesortering. - Gjennomføring av informasjonskampanjer.
Spre kunnskap om matsvinn blant innbyggerne. - Samarbeid med serveringssteder.
La kundene ta med matrestene hjem. - Kunnskap og erfaringer fra kommuner.
Erfaringer fra kommuner og fakta om klimavennlig mat og matsvinn. - støttemateriell og andre ressurser.
Ytterligere ressurser og støttemateriell.