For å oppnå dette er det opprettet et offentlig-privat samarbeid mellom Oslo kommune, grunneiere, næringsliv og kunnskapsmiljøer, kalt Hovindbyen Sirkulære Oslo (HSO).

Samarbeidet har fått gjennomført en mulighetsstudie som viser hvordan det kan oppnås en slik byutvikling som kombinerer boligbygging, nye arbeidsplasser, handel, forskning/utdanning og bærekraftig industrivirksomhet. Det er også et mål at området skal tiltrekke seg 80.000 nye innbyggere og gi grunnlag for 100.000 nye arbeidsplasser.

I studien foreslås det å konsentrere mye av innsatsen om tre etablerte kraftsentre i området, ett for handel/kultur og utdanning, ett for boliger med tilhørende lokalmiljø og ett for industriutvikling basert på sirkulære løsninger.

Sirkulær bygg- og anleggsnæring skal oppnås gjennom økt sambruk, ny bruk av tomme næringslokaler og økt arealeffektivitet. Aktiv bruk av digitale verktøy, nye tjenester og entrepriseformer, ombruk av bygningselementer og sirkulære byggeklosser for nybygg er noen av de aktuelle tiltakene som foreslås for dette.

For å få en mer sirkulær avfalls- og produksjonsnæring pekes det også på strategisk bruk av digitale løsninger og tiltak som blant annet videreutvikling av produkter, å fjerne unødig material- og ressursbruk, produksjon koblet opp mot avfallsstrømmer og nye forretningsmodeller for produkter med særlig verdi.

For å tiltrekke seg det innovative næringslivet og den arbeidskraften som er nødvendig må det samtidig skapes et pulserende bymiljø.

Andre tiltak som anbefales, er å drive samordnet, trinnvis, strategisk utleie av næringslokaler. Det legges også vekt på bruk av forsøksprosjekter som et verktøy for å bryte barrierer mot nye sirkulære løsninger.

Studien finnes på denne nettsiden