KS etterlyste sterkere og tydeligere satsing på naturrestaurering og tok til orde for å styrke de økonomiske virkemidlene.   

Kompetanseteam 

KS støtter tiltaket om å opprette kompetanseavlastende team i regi av fylkeskommunene. Siden flere fylkeskommuner allerede er i gang med dette, må den varslede utredningen handle om hvordan slike team kan realiseres, ikke om de skal realiseres, fremhevet KS.  

Areal- og naturregnskap 

KS fremhevet satsing på å utvikle areal- og naturregnskap for kommunal planlegging som viktig, men la vekt på at statlige krav til å føre slike regnskap ikke er vegen å gå. Det er langt viktigere å bidra til at areal- og naturregnskapsverktøy får nødvendig kvalitet, understreket KS. 

Mer forpliktende handlingsplan 

KS støtter tiltakene som regjeringen varsler som nasjonale bidrag for å nå Naturavtalens mål for naturrestaurering. Men komiteen bør med fordel bidra til å gjøre handlingsplanen mer konkret og forpliktende.  

KS fremhevet myr, dammer og våtmarker i kulturlandskapet er noen av eksemplene på naturtyper som det haster å restaurere. Forutsatt statlig finansiering og frivillighet fra grunneiers side, bør kommunal sektor kunne bidra både med utvelgelse av områder og koordinering av restaureringsarbeid, mente KS. 

Finansering 

KS vet godt at statlige bevilgninger til naturrestaurering kommer i årlige budsjetter, ikke i en stortingsmelding. Men KS oppfordret likevel komiteen til å påpeke at økt satsing på naturrestaurering også forutsetter at dette blir ivaretatt i kommende budsjetter. I tillegg oppfordret KS staten om å utvikle de eksisterende og foreslåtte støtteordninger, som må forsterkes og sikres forutsigbar finansiering. Til slutt oppfordret KS om utforsking av mer fondslignende modeller, eksempelvis etter inspirasjon fra eksisterende modeller som den såkalte “Enovaavgiften”.

Lenkeblokk Icon Svar på spørsmål i energi- og miljøkomiteen om naturmeldingen Lenkeblokk Icon KS´høringsinnspill til Stortinget