Publisert: 30.09.2021
Kommunene er i førstelinje for å møte klimautfordringene, men trenger støtte fra statlige myndigheter for å kunne fylle ansvaret på en god måte
Været blir våtere og villere. Et klima i endring vil føre til mer flom og skred. Onsdag 29. september kom Gjerdrum-utvalgets rapport, som gir svar på årsakene til skredet som kostet ti menneskeliv.
- Dette dreier seg om sikkerheten for innbyggerne, som er en av kommunesektorens viktigste oppgaver. Det er viktig at vi lærer av rapporten. Det er et akutt behov for å løfte forebygging av flom og skred høyt på den nasjonale agendaen, sier Eide.
Mangel på økonomi, kompetanse og kapasitet
- Det er en betydelig mangel på både tid, kompetanse og kapasitet, spesielt i mindre og mellomstore kommuner. Ikke minst er det en skrikende mangel på bevilgninger fra staten til forebyggende flom og skredsikringstilta i kommunene, sier Eide.
Hovedproblemet for de områdene vi vet bør sikres mot flom- og skred ligger ikke først og fremst i mangel på planer, men mangel på bevilgninger til å kunne følge opp planer. I en ny rapport konkluderer Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) at det vil koste rundt 85 milliarder kroner dersom alle bygg som er utsatt for skred i bratt terreng, flom, erosjon og kvikkleireskred skal sikres til samme nivå som kravene til nye bygg (TEK17). Det er betydelig usikkerhet knyttet til selve anslaget.
- Selv om NVE selv understreker at deres anslag også vil omfatte en rekke prosjekter som ikke er samfunnsøkonomisk fornuftig å gjennomføre, illustrerer likevel beløpet at det er et sterkt behov for å prioritere opp klimatilpasningsinnsatsen over statsbudsjettet, sier Eide.
KS og Røde Kors med samme oppfordring
23. september sendte KS og Røde Kors i fellesskap et brev til partiene Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiene og Arbeiderpartiet, og ber om en erkjennelse om at det haster med en handlingsplan for klimatilpasning.
- Kommunene er i førstelinje for å møte klimautfordringene, men trenger støtte fra statlige myndigheter for å kunne fylle ansvaret på en god måte. Nå forventer vi at en slik satsing blir tydelig signalisert i regjeringsplattformen som det nå forhandles om, sier Eide.
Utfordringene knyttet til klimatilpasning kan i liten grad løses bare gjennom retningslinjer, forskrifter og veiledere fra ulike statsetater med delansvar. Klimatilpasning må også håndteres gjennom en mest mulig koordinert, bred og samlet innsats på tvers av sektorer, der kompetanse, kapasitet og tiltaksrettede økonomiske ressurser tilføres lokalt.