Publisert: 19.11.2024
Skader fra uønskede naturhendelser som flom og skred kan forebygges ved bedre planlegging, som for eksempel når nye boligområder etableres.
Finansieringsordning
Bedre planlegging kan skje gjennom verktøy, kunnskap, kompetanse, kapasitet og gode og relevante data. Tiltak for bedre planlegging slik stortingsmeldingen tar opp støttes av KS, men KS mener det bør etableres en finansieringsordning som sikrer nødvendig standardheving av anlegg som repareres etter naturødeleggelse, og ikke bare istandsetting til opprinnelig standard.
Kjetil Bjørklund er fagleder for klima i KS. Han diskuterte nylig stortingsmeldingen om flom og skred med energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Overvann
Overvann i tettbygde strøk er et økende problem, og KS er enig i at det er viktig å legge til rette for naturbaserte løsninger. Dette må gjøres ved å sikre et enhetlig regelverk der overvann og overvannsanlegg defineres i vass- og avløpsanleggsloven og ikke i forurensingsloven, mener KS.
Lokal egenandel og NVEs engasjement
KS tok også opp den lokale egenandelen som er foreslått redusert fra 20% til 10% med et tak på 40 millioner kroner pr. tiltak. Flere kommuner har uttrykt at den lokale egenandelen kan være vanskelig å dekke opp, spesielt for mindre og tynt befolkede kommuner. At taket på egenandelen skal settes uavhengig av befolkningstall vil nok føles som urimelig av mindre kommuner.
KS er skeptiske til at dette forslaget er koblet opp mot et forslag om økt terskel for NVEs engasjement og at det legges opp til at innsparte midler pga. lavere egenandel skal inngå i finansieringen av andre lokale sikringstiltak NVE ikke lenger vil engasjere seg i. Forslaget framstår som en omdisponering av den lokale egenandelen, ikke en reduksjon. I tillegg er det ikke nødvendigvis slik at de som sparer på lavere egenandel er de som har de samfunnsøkonomiske lønnsomme prosjektene under NVEs terskelverdi.
KS innspill til energi- og miljøkomiteen