Publisert: 09.12.2024
Enighet om de to hovedsakene på møtet, finansiering av klimatiltak i utviklingsland og regelverket for kvotehandel, resulterte dermed ikke i konkret framgang på andre områder, som i oppfølgingen av veikartet fra fjorårets toppmøte om hvordan begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
I spørsmålet om finansiering av tiltak i utviklingsland ble det vedtatt et mål om overføring av minst 300 milliarder dollar årlig fra velstående land innen 2035. Midlene skal komme fra en rekke forskjellige kilder, både offentlige og private. Det nye regelverket for kvotehandel åpner både for direkte samarbeid mellom land og opprettelse av en markedsplass for handel mellom land og forskjellige aktører. Regelverket skal sikre at ett og samme kutt ikke telles to ganger og at tiltakene utgjøres av reelle kutt.
Viktige temaer skjøvet videre
Før COP29 hadde internasjonal kommunesektor samlet seg om felles innspill til nye forhandlingstekster, først og fremst for å få operasjonalisert vedtak fra toppmøtet i Dubai i 2023 om økt samarbeid mellom statlige og lokale/regionale myndigheter og andre ikke-statlige aktører. Disse ble ikke behandlet ettersom både forhandlingene om veikartet for 1,5 grader og viktige spørsmål knyttet til klimatilpasning ble skjøvet videre til neste toppmøte, COP30, som skal arrangeres i Belém i Brasil i 2025.
Brasil har for øvrig allerede sendt inn sitt neste nasjonale bidrag til Paris-avtalen til FN, med klimamål for 2035 og oversikt over tilknyttede tiltak. Denne oversikten inneholder flere henvisninger til konkret samarbeid med landets byer og andre ikke-statlige aktører.
Stormøte med statsråder
I Baku ble det, for tredje gang på toppmøtene, arrangert et stormøte mellom statsråder fra forskjellige land og kommunale toppledere om kommunesektoren klimarolle. Stormøtet inngikk i en egen «urbanization day» inne på forhandlingsområdet hvor en rekke aktuelle temaer om kommunesektorens klimaarbeid ble gjennomgått.
Internasjonal kommunesektor deltok med over 500 observatører på COP29, derav over 100 politiske ledere. Kommunesektor hadde også en egen paviljong inne på forhandlingsområdet, hvor det ble gjennomført over 50 forskjellige møter og arrangementer.