Publisert: 18.11.2021
Der slås det fast at nasjonalstatene «framhever det presserende behovet for flernivå-samarbeid og felles innsats». Med flernivå-samarbeid og felles innsats menes her samarbeid mellom staten og kommunene og fylkene og mellom forvaltningsnivåene og næringslivet, organisasjoner, forskning og andre om felles tiltak for felles mål.
En slik anerkjennelse av at dette bør være arbeidsformen framover var et hovedmålene for kommunesektoren på COP 26, og etter iherdig innsats fra representanter fra byer, kommuner og regioner fra store deler av verden kom denne anerkjennelsen på plass i sluttdokumentet.
KS har i mange sammenhenger framhevet betydningen av et slikt samarbeid her hjemme. Behovet for felles tiltak er også blitt vektlagt av staten, som i Klimakur 2030, hvor det pekes på at kommunesektoren kan oppnå mest i samarbeid med andre.
I tillegg til å oppnå oppslutning om behovet for slikt flernivå-samarbeid og gjøre dette til den nye normalen i arbeidet med oppfølgingen av Paris-avtalen, hadde kommunesektoren gjennom sine interesseorganisasjoner tre andre hovedmål for Glasgow-møtet:
- Framskaffe nasjonal, global og privat finansiering til tiltak i lokalsamfunn, byer og regioner
- Rettferdig klimaomstilling
- Økt involvering av kommunesektoren i klimaforhandlingene
I en oppsummering peker ICLEI, organisasjonen som koordinerer kommunesektorens klimapolitikk internasjonalt, på at det ble oppnådd framgang på alle disse områdene.
Se slutterklæringen fra klimatoppmøtet (pdf)