Brevet datert 20. oktober 2017 er signert i fellesskap av lederne for Norges Bondelag, Naturviterne, Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF), Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Finans Norge.

I årets forslag til statsbudsjett reduserer regjeringen bevilgningen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å forebygge flom og jordskred. Naturskader påfører nasjonen utgifter i milliardklassen. Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt de siste tre åra har blitt utbetalt 2,1 milliarder kroner årlig som følge av naturskader, overvann og tilbakeslag. I tillegg ble det utbetalt naturskadeerstatning for 110 millioner kroner fra Statens naturskadefond.

Norsk klimaservicesenters (KSS) hovedformål er å gi beslutningsgrunnlag for klimatilpasning i Norge. I rapporten «Klima i Norge i 2100» utgitt av NKSS i 2015 er tre av hovedfunnene:

  • Årsnedbør: Økning på ca. 18 % (spenn: 7 til 23 %)
  • Styrtregnepisodene blir kraftigere og vil forekomme hyppigere
  • Regnflommene blir større og kommer oftere

Endringer i nedbørsmengder, intensitet og temperaturøkning vil påvirke flomforholdene i norske vassdrag. Det betyr betydelig økning i flomvannføringen. I tillegg vil fortetting i byer og tettsteder gi mer avrenningen. Overflatevann på avveie gir store materielle skader. I NOU 2015:16 Overvann i byer og tettsteder er utvalget entydig på at arbeidet med overvann i byer og tettsteder må styrkes. Nærmere 30.000 innbyggere rammes av overvann/vann/kloakk i sine hjem og andre bygninger hvert år. Tallene for flom og skred er adskillig mindre, men ofte dyrere pr. skade og mer dramatiske. Store deler av jordbruksarealene ligger langs vassdrag og er flomutsatt. Arealene må sikres for å unngå tap av matjord og reduksjon i matproduksjon.

Flom og skred kan medføre skader på liv og helse, eiendom, infrastruktur, matproduksjon og miljø. Norge har de senere årene opplevd flere flom- og skredhendelser med betydelige skader og skadeomfanget er økende. Det må følgelig legges mer vekt på skadeforebygging for å redusere omfanget av naturskader.

I tillegg til direkte sikringstiltak er det viktig med god arealplanlegging i kommunene og midler til kartlegging og overvåkning.

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Finans Norge, Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), KS, Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF), Naturviterne og Norges Bondelag forventer at flomsikring prioriteres i årets statsbudsjett.

NVE uttaler i Teknisk Ukeblad i 2017 at det er betydelig etterslep i sikringsarbeidet og at det er behov for 200 millioner kroner ekstra til flom- og skredsikring hvert år.