Prisen arrangeres og deles ut av KS, Miljøstiftelsen ZERO og Kommunalbanken i fellesskap.

– Blant de nominerte finner vi både små og store kommuner, nominert for ulike typer klimatiltak som kan være til inspirasjon for andre, sier juryen.

Både Klimautvalget 2050 og Miljødirektoratet legger nå stor vekt på behovet for å unngå, flytte og forbedre utslipp for å bruke mindre ressurser og areal, og dermed spare miljø og klima. 

– Et fellestrekk ved flere av årets nominerte prosjekter, er at de bidrar til å unngå utslipp på ulike måter. Prosjektene viser hvordan man kan unngå unødvendig transport, energibruk og materialbruk. Dette trenger vi mer av i årene fremover, mener juryen.

Juryen består av direktør i Cicero Kristin Halvorsen, styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, administrerende direktør i Kommunalbanken Jannicke Trumpy Granquist, daglig leder i Norsk Klimastiftelse Lars-Henrik Paarup Michelsen og daglig leder i ZERO Stig Schjølset.

De nominerte prosjektene er

Bergen kommune er nominert for prosjektet Styringsverktøy for klima- og miljøtiltak i byggeprosjekter. Kommunen har utviklet et styringsverktøy som skal sikre helhetlig og systematisk arbeid med klima- og miljømål i Bergen kommunes utbyggingsprosjekter. Styringssystemet skal sikre reduksjon av både klimagassutslipp, avfallsmengde på byggeplasser og energiforbruk i drift. I tillegg skal det sikre økning av sirkulære materialer, bruk av utslippsfri transport, gjenbruk av masser og arealer, og oppnå utslippsfrie byggeplasser innen 2025.

Bærum kommune er nominert for prosjektet Fornebu HUB. Fornebu HUB er Norges første samleterminal, der varer kjøres kollektivt frem til mottakere innenfor et geografisk område. Dette skal bidra til å effektivisere varetransporten, slik at man unngår transport og utslipp. Flere kartlegginger har vist at vareleveranser i dag er dårlig koordinert og genererer mye trafikk. Flertallet av leveranser i sentrale Sandvika kun leverte til én butikk, og var så små at de kunne bæres inn av sjåfør uten tralle. 

Kviteseid kommune er nominert for prosjektet Drit i energi. Kommunen skal installere varmepumper hvor de optimaliserer avløpsvann til oppvarming. Vannet kommer fra et renseanlegg som ligger 120 meter unna, og har en temperatur på 7 grader. Dette er mye høyere temperatur enn bergvann, og man vil dermed spare mye på mindre oppvarming av vannet. Prosjektet forventer å spare cirka 230.000 kWh, og tar i bruk en ressurs som ellers blir pumpet ut i fjorden.

Skien kommune er nominert for prosjektet Energieffektive tiltak i Skien kommune. Kommunen har hatt en systematisk satsing på energieffektivisering siden 2011. I satsingens første del er det gjennomført mer enn 300 tiltak. Fremover er det planlagt 80 nye tiltak fordelt på 17 bygg. Energisparingen fra prosjektet er på totalt 9 millioner Kwh årlig, noe som tilsvarer årsforbruket til 500 norske eneboliger.

Stavanger og Sandnes kommuner er nominert for prosjektet R:Elsk, Norges største ombrukssenter. Senteret har alle typer varer, som møbler, pyntegjenstander og sportsutstyr, samt maling, bygningsartikler, hvitevarer og verktøy. Besøkende kan også finne reparasjonstjenester og gå på kurs i for eksempel redesign. Målet med prosjektet er å gjøre avfall til en ressurs, og drive sirkulær økonomi i praksis.

Alt i alt kom det inn 17 søknader fra kommuner. De tre beste prosjektene blir hedret og vinnerne blir premiert under Zerokonferansen på Clarion Hotel the Hub i Oslo 24. oktober.

Konkurransen arrangeres for å skape oppmerksomhet om smarte klimaløsninger i store og små norske kommuner og i fylkeskommunene. Vi vil vise fram ambisiøse prosjekter for å begeistre og inspirere.