Møtet ble arrangert 8. juni på KLDs initiativ for å få innspill til arbeidet med regjeringens nye klimaplan som skal legges fram senere i år i form av en stortingsmelding. Med grunnlag i rapporten Klimakur 2030 som Miljødirektoratet og flere andre statlige etater la fram tidligere i år, skal denne planen vise hvordan Norges forpliktelser under Paris-avtalen kan oppnås.

Gram fastslo at Klimakur gir et godt utgangspunkt for en diskusjon om hvordan kommunesektoren kan bidra. Han viste blant annet til observasjonen i Klimakur om at kommunesektoren kunne oppnå mest i samarbeid med andre og ga flere eksempler på dette, som el-fergene, byvekstavtalene og utslippsfri anleggsdrift.

Trenger flere byvekstavtaler

Tiltak innen transport og areal ble også vektlagt sterkt i innleggene fra kommunene og fylkeskommunene. Flere påpekte at det nå er behov for å få på plass byvekstavtale-lignende ordninger i andre byer og områder enn i dem som nå omfattes av ordningen. Det var også en unison tilbakemelding fra kommunesektoren om at Klimasats-ordningen må videreutvikles og at Enovas ordninger må forsterkes ytterligere og gjøres mer fleksible. Behovet for økt støtte til mer fossil- og utslippsfri kollektivtrafikk ble særlig framhevet.

Samfunnsplanleggingen avgjørende

På spørsmål om hva statsråden ser som kommunesektoren viktigste rolle i klimapolitikken var Rotevatn helt entydig:
-Det er å drive samfunnsplanlegging i stort. Gjennom arealforvaltningen kan kommunesektoren legge avgjørende føringer, svarte han.

Statsråden slo også fast at det lokale klimaarbeidet vil være avgjørende i arbeidet med å nå klimamålene, samtidig som han pekte på at de gode løsningene utvikles lokalt.

Grønnere innkjøp

Rotevatn viste også til at regjeringen nå vil vurdere flere forslag i Klimakurs omtale av kommunesektoren, blant annet forslagene om å tydeliggjøre handlingsrommet under plan- og bygningsloven og regelverket for nullutslippssoner. Han viste også til behovet for å gjøre de offentlige innkjøpene grønnere, og at regjeringen vil legge fram en handlingsplan for dette i år.

Kommunene og fylkeskommunene som deltok på møtet var Asker, Arendal, Båtsfjord, Stadt, Stavanger, Tromsø, Trøndelag og Vestland.