Publisert: 06.02.2020
Arbeidslivets klimauke er en årlig kampanje som ble gjennomført første gang i 2018. Kampanjen er et samarbeid mellom LO, YS, Akademikerne, Unio, Spekter, NHO, Virke og KS. Målet med kampanjen er å stimulere til økt engasjement og oppmerksomhet om klimakutt på arbeidsplassen. For KS er det lokale partssamarbeidet og hovedavtalen dette bygger på et svært viktig grunnlag for arbeidet.
Klima hele året
Kommuner og fylkeskommuner er viktige arbeidsgivere som kan gå foran i det grønne skiftet. Det handler om å redusere utslipp av klimagasser, håndtere et klima i endring og bevare og bruke de naturressursene vi har. Stadig flere kommuner og fylkeskommuner integrerer FNs bærekraftmål i sine planprosesser og handlingsplaner. FN anslår at hele to tredeler av de 169 delmålene for bærekraftig utvikling mot 2030 kun kan nås gjennom lokal innsats. Derfor er kommunesektorens klimaarbeid høyt prioritert hele året.
Kommunene er, i kraft av sine roller som planmyndighet, tjenesteprodusent, myndighetsutøver og samfunnsutvikler, helt avgjørende for å ned klimautslippene og få til omstilling til lavutslippssamfunnet. Samordnet areal- og transportplanlegging og anskaffelser av varer og tjenester er sentrale områder. Fylkeskommunene er nå i full gang med å elektrifisere både ferger og busser og går nå videre med båtkonsepter som kan gjøre hurtigbåttrafikken utslippsfri i løpet av få år. Et annet eksempel er utslippsfri anleggsdrift. At kommunesektoren går foran bidrar til nye teknologiske løsninger og omstilling også i næringslivet.
Noen eksempler
På nettsiden til Arbeidslivets klimauke kan du lese mer om kampanjen og finne mye inspirasjon i gode eksempler.
Asker, Kristiansund, Arendal kommune, Nye Ålesund sammen med naboene Gula og Giske kommune er blant dem som går foran i klimaarbeidet. Viken og Møre og Romsdal fylkeskommune, sammen med mange bykommuner, er med i et internasjonalt prosjekt for bærekraftig byutvikling. Dette er bare noen av eksemplene fra kommunesektoren hvor bærekraft og klimakutt står høyt på dagsorden. Trondheim kommune har fått en unik plass etter at FN i fjor anerkjente trønderhovedstaden som ledende i det globale arbeidet med å nå bærekraftmålene. Også KS’ europeiske paraplyorganisasjon CEMR har engasjert seg i hvordan man med enkle grep kan bli mer bærekraftig på arbeidsplassen.
Toppmøter om bærekraft
KS har i forbindelse med toppmøtene som arrangeres 10.-12. februar utarbeidet dokumentet «Mange bekker små». Her beskrives utfordringer og muligheter for kommunesektoren fremover. Hensikten er å gi et grunnlag for politiske prioriteringer de neste årene som Landstinget i KS skal ta stilling. Dokumentet bygger på mål og satsinger som allerede finnes i kommunale planer. I tillegg er FNs mål for bærekraftig utvikling mot 2030 innarbeidet i dokumentet. På KS’ toppmøter er bærekraft den røde tråden gjennom hele programmet.
KS' pressemelding om Klimakur 2030