Publisert: 17.10.2022
Kommunesektoren får en vekst i frie inntekter på 2,6 milliarder kroner i regjeringens budsjettforslag. Det er noe mer enn det som ble varslet i kommuneproposisjonen i vår, men ikke nok til å kompensere for den sterke prisveksten som vil fortsette inn i neste år.
Regjeringen anslår innstrammingen til vel 7 milliarder kroner, men både Statistisk sentralbyrå og Norges Bank tror prisvekst blir høyere enn regjeringens anslag. Det gjør at realverdien av kommunesektorens inntekter ser ut til å svekkes med om lag 12 milliarder kroner neste år, sammenlignet med kommuneproposisjonen i vår.
Koronakompensasjon
– Vi har ingen illusjoner om at alt dette vil bli justert i budsjettforhandlingene i Stortinget, sa Helge Eide, direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, til finanskomitéens medlemmer, før han ba dem justere forventningene til hva kommunene kan levere av tjenester.
Kommunene har bygget opp disposisjonsfond de siste årene med ekstraordinære skatteinntekter, men dette er engangsinntekter som ikke skal brukes i ordinær drift, poengterte Eide.
Situasjonen kan bedres hvis kommunesektoren får kompensert sine koronakostnader.
– Det er svært viktig at full koronakompensasjon kommer på plass i nysalderingen av budsjettet senere i høst, understreket Eide.
Arbeidsgruppen som har beregnet kommunesektorens koronakostnader har anslått dem til 8,8 milliarder kroner første halvår 2022.
– Full kompensasjon vil være litt lavere enn 8,8 milliarder, fordi kommunesektoren er blitt noe overkompensert tidligere, sier Eide.
Fire konkrete saker
KS tok opp fire konkrete saker som finanskomitéen ble oppfordret til å vurdere når de nå skal legge rammene for budsjettet:
- Omdisponere foreslått kutt i Bufetat til å styrke bistanden til kommunalt barnevern, som det er stort behov for.
- Revurdere stans og fjerning av investeringstilskudd til sykehjem, omsorgsboliger og utleieboliger i kommunene.
- Videreføre Klimasats og gjøre den til en permanent ordning.
- Se vedlikehold av riksveier og fylkesveier i sammenheng i budsjettet, fordi begge er viktig for næringslivet i distriktene.
I de nærmeste ukene vil KS delta på budsjetthøringer i de enkelte fagkomitéene på Stortinget.