Totalt foreslås det å bruke 1,8 milliarder på en rekke ulike digitaliseringstiltak, mange av dem er knyttet til modernisering og sikring av statlig IKT-infrastruktur. En av de største postene er på 204,6 millioner til bredbåndsutbygging. Dette er en nedgang på 160 millioner fra statsbudsjettet for 2021, og når ikke opp til det målet KS og 17 andre organisasjoner har satt på 1 milliard kroner i året.

Lenkeblokk Icon Se egen sak om for satsingen på eHelse-området

 

I pressemeldingen fra Solberg-regjeringen ved fremleggelsen vises det til at det i forbindelse med auksjonen av 5G-frekvenser ble gitt «en rabatt på 480 millioner kroner, mot at de forpliktet seg til å bygge ut raskt trådløst bredbånd (minst 100 Mbit/s) for minst tilsvarende beløp i områder som mangler et slikt tilbud».

- Det er usikkerhet knyttet til når og hvordan leverandørene vil ivareta disse forpliktelsene – og det bringer oss uansett ikke opp på et kraftfull nok nivå. Gitt Hurdalsplattformens posisjon om å gjøre tilgang til høykapasitets internett til en rettighet på lik linje med strøm innen 2025, forventer vi en betydelig styrking av bredbåndssatsingen med ny regjering, sier Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

13 millioner til å motarbeide digitalt utenforskap

Det foreslås å bruke 13 millioner til å motarbeide digitalt utenforskap gjennom strategien «Digital hele livet». Midlene skal blant annet sikre at «innbyggere får mulighet til opplæring i bruk av offentlige og private digitale verktøy og tjenester». Dette er trolig ment som en styrking av Digihjelpen hvor KS og regjeringen har hatt et samarbeid de siste fire årene.
- Det er nødvendig og gledelig med en styrking av dette tilbudet som det har vært en stor etterspørsel fra KS medlemmer. Vi forventer en vedvarende og langsiktig satsing på dette området også av ny regjering, sier Kristin Weidemann Wieland.

110 millioner til «Den teknologiske skolesekken»

Bevilgninga til en rekke sentrale tiltak i digitaliseringsstrategien for grunnopplæringen går gjennom Utdanningsdirektoratets satsing «Den teknologiske skolesekken». Denne er foreslått økt fra 95 til om lag 110 millioner. Av disse er 50 millioner øremerket tilskudd til kommunene for å stimulere til kjøp av digitale læremidler og 25 millioner kroner knyttet til å støtte opp under satsingen på programmering i skolen. Begge disse formålene foreslås videreført på samme nivå, men basert på tilbakemeldinger fra kommunene burde begge satsingene etter KS mening blitt betydelig styrket.

I økningen til satsingen «Den teknologiske skolesekken» ligger forslag om å styrke arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern.  Dette er et innsatsområde KS har fått statlig medfinansiering til og prioritert det siste året gjennom prosjektet SkoleSec, og som vi mener er avgjørende for å få en trygg og god innramming av barn og unges digitale hverdag. Her ser vi tydelig at et styrket samarbeid mellom ulike statlig etater og kommunal sektor er viktig for å lykkes.
- KS er derfor glad for at dette samarbeidet fremheves i omtale av den neste digitaliseringsstrategien for grunnopplæringen, som vi ønsker samarbeid om å utforme. Strategien skal etter planen skal legges frem i 2022, sier Wieland.

225 millioner til nasjonal utrulling av ordninga med fritidskort

Gjennom ordninga kan «barn og unge få dekt deltakeravgifter til faste, organiserte fritidsaktiviteter, og dermed få betre mulighet til å delta sammen med andre. Forslaget betyr at regjeringa setter av totalt 405 millioner kroner til fritidskortet neste år. KS er i dialog med Bufdir om blant annet hvordan dette kan løses best og hvordan kommunal sektor skal involveres i arbeidet.

13 millioner til styrkning av økonomisk rådgiving

Det foreslås at Arbeids- og velferdsdirektoratet får 13 millioner til å igangsette et arbeid med å utvikle digitale løsninger for samhandling mellom brukere og arbeids- og velferdsforvaltningen innen økonomisk rådgivning. Kommunene er sentrale i leveringen av disse tjenestene ved NAV-kontoret, og KS forventer å bli involvert i det videre arbeidet.