Publisert: 08.05.2023
Årets konferanse dreide seg om å øke anskaffelsesfaglig erfaringsdeling i kommunal sektor og danne enda bedre nettverk som knytter sammen kommuner i samme region enda tettere. KSA ønsker å være en brobygger for å forsterke deling og kompetanseheving på både nasjonalt og regionalt nivå innen anskaffelsesfaget.
Oslo kommune, KS Advokatene, KS' regionapparat og miljømerkingssystemene deltok med stands ute i mingleområdet.
Det var stor aktivitet i utstillingsområdet der faglige kompetanseressurser stod tilgjengelig for å diskutere konkrete arbeidsformer, metoder og konkrete prosedyerer og metoder innen anskaffelsesfaget.
Dag 1- Innkjøpsledelse
Dagen ble åpnet av finansbyråd Einar Wilhelmensen i Oslo kommune som pekte på den strategiske viktigheten av å bruke innkjøpsmakt for å oppnå politiske mål.
Dette ble konkretisert ytterligere av Oslo kommunes seksjonsleder for konkurransegjennomføring (UKE), Andre Frank, samt avdelingsdirektør for innkjøpstjenester, Gunnar Wedde, som beskrev hvordan Oslo kommune har lagt opp til administrative prosesser og metoder for å ivareta, oppfylle og rapportere tilbake til finansbyråden om politiske målsetninger i Oslo kommune.
Alle deltakerne fikk muligheten til å oppleve Holmenkollen-anlegget i grupper med andre innkjøpere fra samme region, noe som førte til at nye kontakter ble knyttet gjennom fysisk aktivitet.
Siste del av Innkjøpsledelsesdagen ble brukt til å dele erfaringer og tydeliggjøring av hvordan de ulike kommunene kan få anskaffelser til å bli et viktig og brukt strategisk virkemiddel. Vi fikk hele 122 svar på hva som er de største tersklene og hva som trengs for å få anskaffelsesvirksomheten i kommunal sektor til å bli ansett som et viktig strategisk virkemiddel i løpet av de to-tre kommende årene. Disse tilbakemeldingene tar KS med seg i videre arbeid for å etablere god sentral og regional støtte for å oppnå målet.
27. april ble avsluttet med årsmøte hvor alle nødvendige endringer som følge av navneendringen til KSA ble innlemmet i alle styrende dokumenter.
Styrets sammensetning ble vedtatt endret. Fremover vil styret bestå av syv styremedlemmer i stedet for tidligere 5 styremedlemmer og 3 varamedlemmer.
Dette mener medlemmene og styret i KSA at vil styrke kontinuiteten i sakene som blir behandlet i styret.
Avtroppende styremedlemmer
- Tommy Hestem, Asker kommune (tidligere styreleder)
- Rita Endresen, Værnesregionen (tidligere nestleder)
- Øyvind Takle, Grimstad kommune
- Svein Erik Dyrseth, Kristiansund kommune
Her er det nye styret
- Linda Bamberg, Dønna kommune (ny styreleder)
- Jorid Bye, Trondheim kommune
- Camilla Holm Nilsen, Arendal kommune
- Torstein Åkra, Larvik kommune
- Ehsan Saadatakhtar, Bærum kommune (ny)
- Marianne Espedal Boge, Hå kommune
- Tina Hoaas, Alta kommune (ny)
Alle vedtak i årsmøtet var enstemmige.
Dag 2 - Bærekraft
Vi fikk besøk av de viktigste merkeordningsleverandørene innen bærekraft i Norge. De gav medlemmene en innføring i hva de kunne levere av støtte for å oppnå enda bedre ivaretakelse av bærekraft i offentlige konkurranser og kontrakter.
Medlemmene ble bedre kjent med KS Advokatenes nye anskaffelsesfaglige spesialist, Benita Tjørn Tobiasson, som har hatt ansvar for KS' høringssvar på miljø. I tillegg informerte advokat Beatrice Dankertsen Hennyng om arbeidet som nå foregår i anskaffelsesutvalget og med Norgesmodellen.
Jonas Ådnøy Holmqvist fra Etisk handel og Anne Romsaas, som er fagsjef for bærekraft i KS, bidro med viktige tips og informasjon om hvordan stille etiske krav ved kjøp fra land som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Til slutt kunne medlemmene dele erfaringer om hvilke strategiske mål innen bærekraft de faktisk må følge og hvordan de gjør dette operativt i sin kommune. KSA ønsket tilbakemeldinger på hvilken bistand kommunal sektor ønsker fra både DFØ, KS og miljømerkeordningene for å ivareta bærekraftsmålene i sine kommuner. Over 30 svar vil vi jobbe videre med å følge opp fremover.