Publisert: 07.10.2020
- Denne rapporten bekrefter at vi hadde rett da vi i mai varslet at regjeringen i Revidert nasjonalbudsett overdrev den positive effekten redusert lønns- og prisvekst ville få for kommunenes handlingsrom, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.
Videre lesning: FoU-rapport om redusert kommunale deflatoren
Overdreven effekt
Konsulentselskapet PwC har sett på hvilken mulighet kommunesektoren har til å ta ut økonomiske effekter ved en nedjustering av kommunal deflator i et allerede påbegynt budsjettår. For å beregne denne effekten, er det i regjeringens anslag tatt utgangspunkt i sektorens samlede inntekter.
FoU-rapporten viser at det er flere inntekter hvor endret deflator ikke gir besparelser. Innen renovasjon, vann og avløp er det selvkost som gjelder. Det betyr at innbyggerne betaler gebyr som svarer til kostnadene for å drive tjenestene, verken mer eller mindre.
- Effekten er rett og slett overdreven. Dersom kommunene ikke blir kompensert for dette, er det så store tall at det vil få store konsekvenser for tjenestene kommunesektoren skal levere, sier Gram.
Feilen må justeres
I Revidert nasjonalbudsjett gjorde regjeringen en vurdering av kompensasjon til kommunesektoren for økte kostnader knyttet til situasjonen med koronapandemien. Etter regjeringens beregning ville den antatt lavere pris- og lønnsveksten frigjøre 9,1 milliarder kroner for kommunesektoren i 2020. Den beregnede innsparingen på 9,1 mrd. kroner har regjeringen regnet inn som delfinansiering av kommunesektorens ekstra utgifter og inntektsbortfall som følge av koronapandemien.
- Det kan ikke gjøres fradrag for innsparinger som ikke kan realiseres. Vi forventer derfor at regjeringen justerer effekten av redusert deflator, i tråd med rapporten fra PWC, sier Gram.