- Budsjettundersøkelsen viser at kommuner og fylkeskommuner står foran et krevende år, der både vanskelige omstillinger og tøffe prioriteringer skal gjennomføres, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Regjeringen har kommet med en varig økning på fem milliarder for kommunesektoren. Likevel rapporterer fylkeskommunene om behov for en ytterligere inntektsvekst på i underkant av 2 milliarder kroner for at det ikke skulle vært behov for effektivisering, omstilling og kutt. For kommunene er tallet hele 9 milliarder.

- Ekstra bevilgninger er ikke nok til å hindre kutt i mange tjenester, sier Helgesen.

KS’ kommuneøkonomer har gjennomført en spørreundersøkelse om budsjettforslagene for 2025 fra kommunedirektørene. 156 kommuner har svart, og grunnlaget tilsvarer 2/3 av landets folketall.

70 prosent svarer at budsjettarbeider er mer krevende i år, sammenliknet med fjoråret.

- Mer enn halvparten av kommunedirektørene legger til grunn en økning i antall sosialhjelpsmottakere og mer enn en av fire kommunedirektører forventer en økning i antall mottakere av barnevernstjenester. I sum ser vi at det er et økende press på helse- og omsorgstjenester, sier avdelingsdirektør for kommuneøkonomene, Rune Bye.

- Behovet for ekstra inntekter for å unngå innsparings-, omstillings og effektivseringstiltak er større enn i budsjettundersøkelsen i fjor. Det viser hvor krevende det er, selv med de ekstra milliardene fra Stortinget og regjeringen, sier Bye.

Skolestruktur

Hver fjerde kommunedirektør foreslår endringer i skolestruktur, og hver femte foreslår endringer i barnehagestruktur. Fem av 14 fylkeskommuner foreslår endring av skolestruktur i 2025

Allerede i 2030 vil det være 34 000 flere eldre over 85 år, en økning på nesten 30 prosent. Fram mot 2040 vil det være dobbelt så mange. Dette samtidig som vi får færre unge i utdanning og arbeid,

- Mange kommuner må gjennomføre store og helt nødvendig omstillinger med å flytte penger og ressurser fra barnehager og skoler til helse og omsorg. Elevtallene peker nedover i de aller fleste kommuner og fylker i Norge. Innen 2030 blir det 11.000 færre elever i norske ungdomsskoler, og ytterligere 20.000 færre i 2040. Det sier seg selv at det får konsekvenser for skolestrukturen landet over, sier Helgesen.

Hun forventer at Stortinget og en ny regjering vil sette i gang arbeid for å gi kommunesektoren bedre rammer til å omstille.

-  KS forventer at alle partiene på Stortinget deltar i den varslede ryddesjauen. Det statlige styringstrykket er for stort i sum, og kan gå ut over tjenestetilbudet til innbyggerne. Knappe ressurser må brukes på velferd, ikke byråkrati slik som for mange lovkrav fort kan føre til. Det er avgjørende med en grundig ryddejobb for å gjøre kommunene i stand til å levere gode tjenester også i fremtiden.

Mangel på arbeidskraft

106 av 153 kommuner beskriver det som krevende eller svært krevende å rekruttere kvalifisert arbeidskraft.

- En ting er at det blir strammere budsjetter, men vi merker allerede nå at det mangler folk. Det forsterker behovet for omstilling og nye måter å organisere tjenestene på, sier Helgesen.

Budsjettundersøkelsen (pdf)

Budsjettundersøkelse - kommuner (pdf)

Budsjettundersøkelsen - fylkeskommunene (pdf)