Publisert: 10.11.2023
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har nå varslet at regjeringen vil ta initiativ til et bredt politisk forlik om å videreføre pensjonsreformen, med noen viktige justeringer. Statsråden har uttalt til E24 at regjeringen er enig i hovedtrekkene i pensjonsutvalgets rapport.
Pensjonsutvalget leverte sin rapport i juni 2022. KS støttet i sitt høringssvar pensjonsutvalgets hovedkonklusjoner. Pensjonsreformen er nødvendig og ser ut til å virke etter hensikten. Den er svært viktig for at velferdsordningene skal være bærekraftige framover. Det vil bli stor knapphet på arbeidskraft, særlig i helse- og omsorgstjenestene, og det er også av den grunn svært viktig at flere står lenger i jobb.
Nødvendig reform
- Reform av de tariffestede tjenestepensjons- og AFP-ordningene er avgjørende for at pensjonsreformen skal lykkes. KS og andre parter i arbeidslivet har lojalt fulgt opp føringene i pensjonsforliket. For oss er det nødvendig at endringer i folketrygdens pensjonssystemer er forutsigbare og i tråd med prinsippene i pensjonsreformen. Vi mener pensjonsutvalget har levert gode forslag, og det ligger nå godt til rette for et nytt bredt forlik om pensjon. Her hviler et viktig ansvar på politikerne, og vi tror de vil lykkes, sier arbeidslivsdirektør i KS Tor Arne Gangsø.
Pensjonsutvalget anbefaler enkelte justeringer for å forbedre pensjonssystemet i folketrygden. De viktigste justeringene som utvalget foreslo er endringer i aldersgrensene, justering av minstenivåene for alderspensjonister og forslag om en delvis skjerming av uføre mot levealdersjustering.
Utvalget fremhever at aldersgrenser virker normdannende, og at økte aldersgrenser kan bidra til at arbeidstakere velger å stå lenger i arbeid. De foreslår en løsning hvor aldersgrensene skal øke med to tredeler av økningen i forventet levealder for årskull født etter 1963.
- Vi støtter pensjonsutvalgets forslag, men mener den nedre aldersgrensen på 62 år for å ta ut pensjon er for lav. Denne aldersgrensen bør øke med mer enn to tredeler av økningen i forventet levealder, sier Gangsø.
KS støtter skjerming av uføre
Utvalget mener skjerming av uføre mot levealdersjustering av alderspensjon må vurderes på bakgrunn av arbeidsføres tilpasning til levealdersjustering. Utvalget foreslår derfor at uføre skal skjermes for mellom halvparten og to tredeler av virkningen av levealdersjusteringen. Denne endringen vil innebære betydelig økte kostnader, men utvalget fremhever samtidig at det ikke er sosialt bærekraftig at uføre, som ikke kan kompensere for levealdersjusteringen, skal få full levealdersjustering av alderspensjonen.
- KS støtter forslaget om skjerming av uføre. Våre velferdsordninger må ivareta de av oss som ikke har helse til å stå i arbeid. Vi er som utvalget opptatt av at det bør være et rimelig forhold mellom hva uføre og arbeidsføre skal ha i pensjonsytelse. Det er da nødvendig at skjerming av uføre må ta utgangspunkt i hvordan de arbeidsføre tilpasser seg levealdersjusteringen, sier Gangsø.