- Dette er en unik mulighet til lære hvordan polske kommuner løser sine utfordringer og ikke minst dele norske erfaringer med polske kollegaer, sier rådgiver i internasjonale prosjekter og ansvarlig for programmet, Elisabeth Søhoel. 

KS er programpartner for det EØS-finansierte programmet for lokalutvikling i Polen. Vi har nå inngått en ny avtale om bilaterale initiativ. Hensikten er å fortsette samt styrke det gode samarbeidet vi har hatt med vår søsterorganisasjon i Polen (Association of Polish Cities), inntil ny finansieringsordning er på plass for EØS-midlene.

Lenkeblokk Icon Ønsker din kommune å være vertsskap? Meld deres interesse her innen 18. desember! Lenkeblokk Icon Ønsker du å reise på hospitering i Polen? Søk her innen 8. januar!

Gjennom dette initiativet ønsker vi nå å tilby:

Polske hospitanter i Norge

Vi ønsker kommuner i hele Norge som kan ta imot to til fire hospitanter i en periode på fem arbeidsdager i perioden 13. til 17. januar 2025. Tema for hospiteringen vil variere innen alle kommunale oppgaver. Kommuner som tar imot hospitanter, vil forplikte seg til å lage program for hospitantene. Et program bør inneholde møter med og orienteringer fra sentrale personer i kommunen samt besøk til aktuelle tjenestesteder. KS vil bistå med tips og råd.

Norske hospitanter i Polen

Vi har totalt 40 plasser til denne ordningen som vil finne sted i tidsrommet 24. januar til 2. februar 2025. Det legges opp til ett oppstart- og avslutningsseminar i Warszawa. Tema for hospiteringen kan være alt innen kommunal tjenesteyting. Det vil som hovedregel være to personer til hver kommune i Polen. Hvilke kommuner i Polen som blir vertskommune avtales etter påmelding.

Vi vil i forkant av begge ordninger gjennomføre orienteringsmøter, både for vertskommuner i Norge og for de som skal reise på hospitering til Polen. Dersom det er flere kommuner og hospitanter som melder seg enn antall plasser vil KS foreta en utvelgelse.


Norske kommuner på seminar i Warszawa i Polen. Nordland Fylkeskommune, Kongsberg, Øvre Eiker, Bergen, Elverum og Alta var med. Foto: KS

Hva er gevinsten?

Tilbakemeldinger fra tidligere hospitanter og norske kommuner som har deltatt i samarbeid med polske kommuner er at vi har mange av de samme utfordringene. Vi er mer like enn vi tror. Erfaringen viser at deltagerne får mye inspirasjon og nye ideer til hvordan utfordringer kan løses. Det at noen «kikker deg i kortene» kan også bidra til et nytt blikk på hvordan egne arbeidsoppgaver løses.

- Polen har som mange norske kommuner en tøff økonomisk hverdag. Da kan det være lurt å dele de gode erfaringene. Dette er en vinn-vinn utveksling, sier Elisabeth Søhoel. 

Finansiering

Alle utgifter for hospitanter (både polske og norske) til reise og opphold vil bli dekket gjennom ordningen. Det vil i tillegg bli gitt et stipend som skal dekke kost under oppholdet. Lønnskostnader dekkes av de respektive kommuner, både i Polen og i Norge.

Arbeidsspråk under opphold i Norge og i Polen vil være engelsk. Det er mulig å velge begge eller bare en av ordningene.