Gjennom EØS-midlene er det etablert et omfattende samarbeid mellom polske kommuner og partnere på Island og i Norge. KS er norsk partner i et program for lokal utvikling og livskvalitet i små og mellomstore kommuner i Polen. Felles for de polske kommunene er at de sliter med flere sosioøkonomiske utfordringer som fraflytting og arbeidsledighet. Gjennom prosjektet skal de polske kommunene bli bedre rustet til å lage strategier for lokal utvikling.

Seniorpolitikk, eldreomsorg og sosialt arbeid er tema for ett av nettverkene som er etablert. I hvert av nettverkene er det lagt opp til tre samlinger. Under samlingen i Przemyśl som ble holdt nylig var overskriften beredskap og sikring av eldre og andre sårbare grupper i krisesituasjoner.

De norske og polske erfaringene de siste årene er knyttet til Covid-pandemien og flyktningestrømmen fra Ukraina etter Russlands fullskalaangrep på landet for tre år siden. I tillegg har lokalsamfunn i begge landene vært utsatt for flom, ras og andre klimakatastrofer med behov for rask hjelp og bistand til et stort antall berørte.

Norske eksperter

I samlingen i Przemyśl presentere Ole Gunnar Håland, beredskapssjef i Tromsø kommune, og Torill Neset, fagsjef i KS, norske erfaringer og modeller. Kommunenes rolle i krisehåndtering og beredskap er avgjørende. De er ansvarlige for sikkerheten og velferden til sine innbyggere både i fredstid og under kriser. Dette forutsetter omfattende samarbeid med mange aktører.

Den geopolitiske situasjonen, klimaendringer, demografi og sikkerhetstrusler som følge av økt digitalisering er felles utfordringer for polske og norske kommuner.

Flyktninger fra Ukraina

Przemyśl er en by i det østlige Polen nær grensen til Ukraina. Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 flyktet millioner av ukrainere fra landet. Mange av dem kom med tog til Przemyśl. På det meste ankom det 55.000 mennesker pr. døgn. Byens jernbanestasjon var fylt til bristepunktet med flyktninger som ankom fra Ukraina. Mang av dem var kvinner og barn. Kommunen stod i første rekke i å organisere arbeidet for å sørge for mat, husly og medisinsk hjelp.

Jernbanestasjonen i Przemyśl var knutepunkt for flyktninger fra Ukraina. På det meste ankom det 55.000 mennesker pr. døgn. Foto: Knut Hjorth-Johansen, KS