Publisert: 30.10.2017
Lokale og regionale folkevalgte fra hele Europa møttes i dagene 17.-20. oktober i Europarådets Kommunalkongress. I sin tale i regionkammeret, der Gunn Marit Helgesen er leder, framhevet hun betydningen av regional utvikling og regional identitet i Europa.
- Regionene kan fungere som broer mellom nasjonale myndigheter og lokalsamfunn og innbyggere, sa Gunn Marit Helgesen. Inkludering av regionene, med sitt etniske, språklige og kulturelle mangfold, kan være en kanal for samarbeid innenfor nasjonalstatens rammer. Målet må være at det regionale potensialet kan utløses innenfor nasjonalstatens rammer, var ett av budskapene fra Gunn Marit Helgesen.
Helgesen understreket viktigheten av å ha gode mekanismer for konsultasjoner mellom nasjonale og regionale myndigheter. Involvering av og dialog med innbyggerne, ikke minst deltakelse av kvinner, minoriteter og unge mennesker, er viktig for regional samfunnsbygging. Manglende tillit til politikerne, og opplevelse av å være ekskludert fra demokratiske prosesser, kan være en viktig årsak til økende populisme og nasjonalisme som igjen kan lede til fragmentering av vårt kontinent til selvisolerte enklaver.
Blant andre saker som ble drøftet i Kommunalkongressen var situasjonen for enslige, mindreårige migranter, hvordan sikre åpenhet i offentlige anskaffelser på lokalt og regionalt nivå, språklig mangfold i Europa, kvinners deltakelse i regionalpolitikken og framtida for Europas utkantområder. Sesjonen i Kommunalkongressen behandlet også rapporter om lokalt og regionalt demokrati i Serbia, Sveits og Italia om hvordan disse landene etterlever sine forpliktelser som følger av det europeiske charteret om lokalt selvstyre.
Møtet omfattet også en tematisk debatt om den politiske situasjonen i Catalonia (Spania) og om situasjonen for Dorin Chirtoaca, ordfører i Moldovas hovedstad Chişinǎu, som ble arrestert i sommer og som nå forsøkes avsatt av landets myndigheter.
Siden 2014 har Europarådets Kommunalkongress invitert ungdom til å delta i sine to årlige sesjoner. 44 av landene stilte med hver sin ungdomsdelegat. Ungdomsdelegatene deltok aktivt i debattene og ga innspill til hvordan Europarådets medlemsland bør møte sine utfordringer. Amanda Louise Bolann Håland fra Bergen er valgt som norsk ungdomsdelegat til Europarådet i 2017.
Den norske delegasjonen besto denne gangen av Gunn Marit Helgesen, Telemark (leder av delegasjonen), Bjørn Arild Gram, Steinkjer, Sonja Steen, Nordland og Ståle Vaag, Hemne. Neste sesjon skal holdes 26.–29. mars 2018.