De nasjonale kommuneorganisasjonene har en nøkkelrolle for å fremme demokrati og menneskerettigheter på lokalt og regionalt nivå og å være talerør overfor nasjonale og internasjonale myndigheter.

Representanter fra mer enn 60 nasjonale organisasjoner for lokale og regionale myndigheter er i denne uka samlet i Strasbourg. Anledningen er markeringen av 30 årsjubileet for Europarådets Kommunalkongress.

Sammen med Istanbuls ordfører Ekrem İmamoğlu, som også er president i kommuneorganisasjonen i Tyrkia, innledet KS-leder Gunn Marit Helgesen til debatt om hvilken rolle kommuneorganisasjoner kan spille for å styrke lokaldemokrati og flernivåstyring. Begge innlederne delte erfaringer fra arbeidet i sine organisasjoner.

I sitt innlegg tok Gunn Marit Helgesen utgangspunkt i vedtatt strategi for KS 2024 - 2027, med tre strategiske grep for å nå målene: 1) Øke omstillingstakten, 2) Sterkere stemme og 3) Tettere på medlemmene.

Særlig framhevet Helgesen konsultasjonsordningen mellom regjeringen og KS på vegne av medlemmene, og som siden starten i 2001 har vært en viktig kanal for kontakt og påvirkning.
- Tett og hyppig kontakt mellom myndighetsnivåene var avgjørende i håndteringen av Covid-19 pandemien og i dagens situasjon i mottak og bosetting av flyktninger fra Ukraina, sa Helgesen.

Gjennom etablerte konsultasjonsordninger har nasjonale kommuneorganisasjoner en viktig rolle på vegne av lokale og regionale myndigheter i kontakt med nasjonale og internasjonale myndigheter. Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

Helgesen viste også til arbeidet med FNs bærekraftsmål. Da Norge i 2021 rapporterte til FN om status for gjennomføring av bærekraftsmålene, tok KS samtidig initiativ til å lage en «Voluntary Subnational Review». KS fikk også ansvaret for å skrive et eget kapittel i den nasjonale rapporten om arbeidet på lokalt og regionalt nivå. Sammen med nordiske kolleger i Danmark, Sverige, Island og Finland og den nordiske forskningsinstitusjonen Nordregio laget KS i 2024 en felles “Nordic Subnational Review”. Rapporten ble lansert under FNs høynivåmøte i New York i juli. Dette er den første tverrnasjonale rapporten i sitt slag i verden. Rapporten viser tydelig at den globale Agenda 2023 angår alle, uansett hvor i verden man kommer fra, og at nasjonale kommuneorganisasjoner spiller en viktig rolle.


Gunn Marit Helgesen holder innlegg i Europarådets Kommunalkongress. Foto: Knut Hjorth-Johansen, KS

Et annet hovedtema under konferansen var viet situasjonen i Ukraina, med innlegg av bl.a. Kyivs ordfører Vitali Klitschko. Han er også president i Association of Ukrainian Cities (AUC). De nasjonale kommuneorganisasjonene i landet vil ha en viktig rolle med å støtte sine medlemmer motstandskampen og i gjenoppbyggingen og i arbeidet med reformer. Under konferansen ble det undertegnet en samarbeidsavtale mellom Ukrainian Association of District and Regional Councils og Europarådets Kommunalkongress. En tilsvarende avtale er tidligere inngått med AUC.

Samtidig som Kommunalkongressen markerer sitt 30 årsjubileum, er det i år 75 år siden Europarådet ble etablert. Europarådets Kommunalkongress er den delen av Europarådet som arbeider for å fremme demokrati og menneskerettigheter på lokalt og regionalt nivå. Kongressen samler lokalpolitikere fra de 46 medlemslandene og representerer mer enn 130 000 kommuner og regioner i Europa.