Publisert: 05.08.2021
Hvorfor delta i EU-prosjekter?
Gjennom deltakelse i EU-prosjekter bidrar norske kommuner og fylkeskommuner til EUs politikkutvikling på en rekke områder som er særlig viktige for norske interesser. Deltakelse i EU-prosjekter kan være en måte å løse sentrale utfordringer for kommunesektoren, gjennom tilgang på ekstern finansiering, menneskelige ressurser og kompetanse i verdensklasse.
- Tilgang til internasjonal kompetanse og nye løsninger:
Mange av utfordringene kommuner og fylkeskommuner i Norge står overfor er gjenkjennelige i andre deler av Europa. Dette kan for eksempel være utfordringer knyttet til økende fattigdom og utenforskap; behov for grønn omstilling i samfunn og næringsliv; behov for nye ferdigheter og kompetanse; økende ekstremisme og polarisering, samt press på demokratiet; helseproblemer og aldrende befolkning. Felles utfordringer vil kunne løses bedre ved å ta i bruk felles kompetanse og nettverk på tvers av land, sektorer, regioner og kommuner i Europa.
Deltakelse i EU-prosjekter vil kunne gjøre kommunesektoren bedre rustet til å utføre sine roller som tjenestetilbydere, innkjøpere, arbeidsgivere, skoleeiere og tilretteleggere for innbyggere og næringsliv. Innsikt i alternative løsninger kan forbedre utvikling og organisering av kommunesektorens tjenester og virksomheter.
Videre kan deltakelse i EU-prosjekter føre til varige internasjonale relasjoner. Kontakt med samarbeidspartnere varer gjerne utover endt prosjektperiode og fører ofte til nye prosjektsamarbeid. Relasjonsbyggende arbeid kan også bidra til internasjonal demokratiutvikling, samt fremme næringsutvikling i europeisk marked.
- Tilgang til ekstern finansiering:
Ekstern finansiering gjennom EU-prosjekter kan fungere som en komplementerende finansieringskilde og øke kommunesektorens muligheter for å realisere lokale prioriteringer og målsetninger.
- Muligheter for utvikling av lokal kompetanse:
Deltakelse i EU-prosjekter kan være krevende. Det vil derfor lønne seg å prioritere ressurser til søkeprosessen og utvikling av prosjektkompetanse. Søknadsprosessen i seg selv kan ofte være omfattende og vil, hvis søknaden blir prioritert, føre til verdifull kompetanseutvikling. Dette gjelder også selve gjennomføringen av prosjektet, dersom en søknad innvilges.
Dersom slik kompetanse utvikles, vil EU-prosjekter i større grad kunne brukes som en integrert del av kommunesektorens utviklingsarbeid, på lik linje med nasjonale virkemidler. Dette vil også kunne føre til at kommunesektoren får større nytte av europeiske kompetanse- og samarbeidsnettverk.
Aktiviteter som kan få støtte fra EU-programmer
Det er mange ulike aktiviteter som kan kvalifisere til støtte via EU-programmer. Eksempler på dette kan være aktiviteter som
- fremmer erfaringsutveksling, sammenlikning av metoder og deling av beste praksiser mellom prosjektpartnere.
- bidrar til nettverksdannelse innenfor utviklingsområder eller rundt felles problemstillinger.
- forskningssamarbeid.
- kunnskapsdeling gjennom konferanser, kurs og informasjonsdeling.
- kartlegging og analyse av prosjekter.
- er rettet mot innovasjon og markedsløsninger.
- mobilitetsaktiviteter som studieturer og utveksling.
Kriterier for deltakelse
De ulike programmene har ulike evalueringskriterier for deltakelse og finansiering, men EU-prosjekter har ofte noen fellesnevnere.
Prosjekter bør
- være nytenkende og innovative.
- være samarbeid mellom partnere fra ulike land.
- finne løsninger for felleseuropeiske utfordringer.
- ha langsiktige tidsperspektiver, ettersom prosjekter gjerne pågår over flere år.
- medfinansieres. Prosjektdeltakere må ofte stille med egne økonomiske prosjektmidler i tillegg til støtte fra EU.
Hvilke prosjekter som får innvilget støtte vil avhenge av prosjektets aktiviteter, det konkrete EU-programmet prosjektet er en del av, aktørenes rolle i prosjektet og hvorvidt aktørene er virksomheter, utdannings- eller forskningsinstitusjoner, offentlige organisasjoner eller andre typer aktører.
For mer informasjon om EU-programmer som er særlig relevante for kommunesektoren.