Jeg kan lese meg opp på mye, men det er annerledes å faktisk oppleve hvordan ting fungerer på innsiden

Mariann Nilsen, seniorrådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Hospitantordningen er åpen for ansatte i statlig, fylkeskommunal og kommunal sektor. I Norge administrerers ordningen av Utenriksdepartementet. Hospitantoppholdet foregår én gang hvert halvår, og varer mellom 3 til 5 måneder. Fra Norge sendes det ut som regel tre hospitanter. Stillingsutlysningene annonseres ofte på kort varsel og lyses ut på jobbnorge.no.

Med et hospitantopphold vil du få et større innblikk i EUs institusjoner, prosesser og oppgaver og komme hjem med større kunnskap og kompetanse innenfor et av EUs fagområder, og økt forståelse av hvordan EU påvirker den norske forvaltningen.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, berøres mange politikkområder i kommuner og fylkeskommuner gjennom EØS-avtalen. Kommune- og fylkesansatte bør derfor gripe muligheten til å være hospitant i EU-kommisjonen. Hittil har det oftest vært statlig ansatte som har hospitert.

KS har snakket med to som hospiterer våren 2024.

Trives svært godt med relevante oppgaver i EU-kommisjonen

Mariann Nilsen er til daglig ansatt i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) hvor hun hovedsakelig jobber med EØS-rett, inkludert saker som går til EU- og EFTA-domstolen. I EU-kommisjonen er hun i Legal Service (SJ) og ser absolutt en overføringsverdi til sin stilling som seniorrådgiver i AID.  -Det er interessant å se hvordan de jobber med disse sakene herifra, og hvordan de jobber med lovforslag som Norge potensielt tar inn senere, sier Mariann. 

Mariann Nilsen forteller at en av hovedoppgaven til Legal Service er alle sakene som pågår i domstolene i EU og EFTA. -Når Kommisjonen gir et innlegg i domstolen, er det Legal Service som skriver disse og holder det muntlige innlegget i saken. Legal Service jobber også med en del nye lovforslag i samarbeid med de aktuelle generaldirektoratene, sier Mariann. 

Ida Charlotte Holmen jobber til daglig som rådgiver i Kommunetjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). I Brussel jobber hun i EU-kommisjonens generaldirektorat (tilsvarende et departement) for helse og mattrygghet (DG Health and Food Safety, SANTE). Ida opplever at Kommisjonen prøver å plassere hospitantene i et fagområde de allerede har kunnskap og erfaring fra. – Jeg havnet i en enhet som jobber med flere saker som er relevante for posisjonen min i HOD, sier Ida. 

Ida Charlotte Holmen er plassert i et team som jobber med helsesystemer. -Her jobber vi med ulike virkemidler (innenfor EU sin myndighet) for å støtte medlemslandene, for eksempel gjennom programmet EU4Health og det Europeiske semesteret (EUs rammeverk for koordinering og overvåking av økonomisk og sosial politikk). Jeg har en del med helsepersonell og tilgang til helsetjenester å gjøre, sier Ida. 

Inkluderende sosialt miljø

De to hospitantene opplever et inkluderende sosialt miljø også utenfor arbeidstiden.

- Vi er tre norske hospitanter her samtidig, så det har vært et fint naturlig sosialt utgangspunkt. Det er også et stort miljø med nasjonale eksperter, hvor mange er på kortvarige opphold og dermed også interessert i å bli kjent med nye folk. Vi ble satt i kontakt med andre hospitanter fra EUs medlemsland og via en WhatsApp-gruppe legges det opp til mye sosialt, forteller Mariann. 

UD innkalte de tre norske hospitantene til møte før avreise, slik at de kunne møtes på forhånd.  Vi har også god kontakt med den norske EU-delegasjonen og ble invitert til et velkomstmøte der, med blant annet ambassadøren til Belgia som også er EU-delegasjonens nestleder, sier Ida. 

Kunnskap om EU er viktigere enn noen gang 

Med EØS-medlemskapet er det viktig for den norske forvaltningen å være oppdatert på EU-kunnskap, inkludert på kommune- og fylkeskommunenivå. Denne tilknytningen til EU setter visse rammer for norske kommuner- og fylkeskommuners arbeidet.

En rapport av NIBR (2018) viste at om lag halvparten av sakene i sakslistene fra et representativt utvalg kommune- og fylkestingmøter i 2017 var berørt av EU/EØS, både politisk og juridisk.

Dette må være med i søknaden 

For å søke må du være ansatt i en statlig, kommunal eller annen offentlig virksomhet. Ordningen er i utgangspunktet ment for de med kortere arbeidserfaring (National Experts in Professional Training, NEPT). De med lenger erfaring bør i stedet søke på stillinger som nasjonal ekspert (Seconded National Experts, SNE (EFTA National Experts | European Free Trade Association)).

I søknaden må du legge ved en signert bekreftelse fra arbeidsgiver om at vilkårene for hospitantoppholdet aksepteres. Arbeidsgiveren er pliktig til å betale din lønn og tilleggsytelser for hhv. stipend og boligutgifter under hospitantoppholdet. Arbeidsgiver er også pliktig til å opprettholde ditt medlemskap i folketrygden under hospitantperioden.

Søknaden skal også inneholde CV i Europass-format (Home | Europass), utfylt og signert søknadsskjema fra Europakommisjonen og en kort motivasjonstekst på ca. 200 ord på engelsk. I tillegg skal du oppi tre preferanser på ulike Directors-General (DG, Departments and executive agencies | European Commission (europa.eu)) som du ønsker å hospitere hos og Europakommisjonen anbefaler å velge ut tre som er relatert til din arbeidserfaring eller utdannelse. Det er dog ingen garanti for at du får plass der du ønsker. 

Når søknaden er sendt inn skal utenriksdepartementet (UD) først gjøre en vurdering av søkere, som deretter sender inn til EU-kommisjonen. 

Mariann Nilsen sendte inn søknaden i slutten av september og fikk svar fra UD i oktober om at hun hadde gått videre. Deretter fikk hun svar fra Kommisjonen i starten av desember om at hun hadde fått plass.

Utlysning på kort varsel

Stillingsutlysningene vil med sannsynligvis annonseres på kort varsel. Det betyr at hvis du synes dette er noe for deg, bør du holde dialog med arbeidsgiveren din om formaliteter slik at det går fort å søke når søknaden åpner. Oppstart vil være 1. mars eller 16. mars for vårsemesteret, og 1. oktober eller 16. oktober for høstsemesteret. Stillingene lyses ut på jobbnorge, men KS vil passe på å informere på KS.no når det er åpent for å søke.