Publisert: 04.07.2017
President Trumps beslutning om å trekke USA fra Paris-avtalen er utvilsomt dårlig nytt, ikke bare for byer og lokalsamfunn i USA, men også for verdenssamfunnet. Som representant for kommuner og regioner i 41 land i Europa er CEMR beredt til å legge til rette for aktiv innsats fra lokale og regionale myndigheter. Sammen med den verdensomspennende kommuneorganisasjonen United Cities and Local Governments har CEMR tilgang til et stort antall nettverk til støtte for byer og lokalsamfunn som vil iverksette tiltak og dele erfaringer og kunnskap med andre.
Uttalelsen ble vedtatt under møte i CEMR Policy Committee som ble holdt på greske Chios 12. – 13. juni 2017. Møtet i CEMR samlet mer enn 100 politiske toppledere fra hele Europa. Deltakere fra KS var KS-leder Gunn Marit Helgesen, nestleder Bjørn Arild Gram, Ole Haabeth og Eirik Haga, alle medlemmer av KS’ hovedstyre.
I tillegg til uttalelsen om bekjempelse av klimaendringer vedtok CEMR et felles innspill i den pågående refleksjonsprosessen om Europas framtid, med vekt på å fremme felles verdier og at lokale og regionale myndigheter må ha en legitim stemme i EUs politiske beslutningsprosess og med ansvar for å jobbe for et Europa som kan møte felles utfordringer.
Chios er blant kommunene i Hellas som aller sterkest har følt presset som følge av strømmen av flyktninger. Ordføreren i Chios orienterte om de store utfordringene som kommunen står overfor, med mangelfull koordinering mellom lokale, nasjonale og europeiske myndigheter og fravær av økonomisk og annen støtte fra den greske regjeringen. I debatten beretter også tyrkiske kommuner om den prekære situasjonen som de opplever.
KS er norsk medlem av CEMR, som samler mer enn 60 kommuneorganisasjoner fra 41 land, og representerer mer enn 150.000 kommuner og regioner. Neste møte i CEMR Policy Committee skal holdes i Soria, Spania i januar 2018.