Publisert: 22.03.2022
En samlet Kommunalkongress fordømmer på det sterkeste Russlands angrep på Ukraina. Dette er et åpenbart brudd på folkeretten og verdiene som Europarådet står for – vern om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatens prinsipper. Lokale og regionale myndigheter i Ukraina står i første rekke i å avhjelpe den katastrofale situasjonen som lokalbefolkningen i mange kommuner nå lever i. Ordførere og andre lokalpolitikere som har blitt bortført av russiske styrker må løslates umiddelbart, heter det i uttalelsen fra Kommunalkongressen.
- Dette har vært en spesiell dag i Kommunalkongressen, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, som følger møtet i Strasbourg. Seks tapre kvinner fra Ukraina har kjørt i fire dager, mer enn 2.500 kilometer, for å delta i sesjonen og formidle sterke og grufulle historier og for å minne Europa om at dette er en viktig kamp for fred og demokrati.
- At et samlet Kommune-Europa på denne måten viser støtte til og solidaritet med Ukraina er viktig, sier Helgesen. Nå må innsatsen rettes mot den akutte humanitære situasjonen og flyktningstrømmen, men på sikt er det viktig at lokale og regionale myndigheter i Europa går foran i å bidra til gjenoppbyggingen av landet.
Fra sine kommuner i Ukraina talte Vitali Klitscho, ordfører i Kyiv, og Oleksandr Senkevych, ordfører i Mykolaiv, til Kongressen. Det samme gjorde Oleksiy Chernyshov, minister for lokal- og regionalforvaltning. De to siste var tvunget til å snakke fra bomberom.
Også andre saker
Selv om krigen i Ukraina preger denne sesjonen i Kommunalkongressen, er det også andre saker på dagsorden. Blant annet skal møtet behandle rapporter om lokalt og regionalt demokrati i Tyskland, Luxembourg, Tyrkia og Storbritannia, og om gjennomføringen av lokalvalg i Georgia, Armenia, Danmark og Marokko. Gunn Marit Helgesen er Kongressens rapportør for lokalvalget i Danmark som ble holdt i november i fjor.
Andre temaer som skal debatteres under sesjonen er hvordan falske nyheter og hatefulle ytringer påvirker lokalt folkevalgtes arbeidssituasjon og demokratisk pluralisme på regionalt nivå. De vil også drøfte metoder for økt vekt på innbyggermedvirkning som supplement til representativt demokrati, bygdeungdoms rolle i å ivareta kulturarv og rurale tradisjoner. Dessuten blir det en presentasjon av et undervisningsopplegg om hvordan barn kan engasjeres i arbeidet med FNs bærekraftsmål i lokalsamfunnet.
Deltakerne fra Norge under 42. sesjon av Europarådets Kommunalkongress er Gunn Marit Helgesen, Arne Bergsvåg, Gry-Anette Rekanes Amundsen og Petter Sortland.
Siden 2014 har Kommunalkongressen invitert ungdom til å delta i sine to årlige sesjoner. Både for å delta i debattene og for å gi innspill til hvordan Europarådets medlemsland bør møte sine utfordringer. I år er Ingebjørg Flyum Bjørlo, medlem av kommunestyret i Stad, ungdomsdelegat fra Norge.