Publisert: 30.06.2021
Praktisk informasjon
Tid: 02. september 2021 kl. 10.00-14.00, Sted: Digitalt
- EUs grønne giv er selve rammeverket for omstilling til et bærekraftig samfunn. Politikken vil berøre kommunesektoren på en rekke områder, sier nestleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
På Europapolitisk dag ble det diskutert hvordan kommuner og fylkeskommuner kan bruke EUs verktøy og virkemidler mer aktivt for å løse en av de største samfunnsutfordringene vi står ovenfor, klimaendringer og behov for grønn omstilling.
Kommunesektoren har en nøkkelrolle
Hva betyr Europas grønne giv for kommunesektoren? Og hvordan kan kommuner og fylkeskommuner bidra til det grønne skiftet?
Avfall, bygg og transport er kanskje de bransjene som er mest relevante for kommunene, ifølg Julie Ness. Hun er byrådssekretær ved Byrådsleders kontor i Oslo og sier at på disse områdene kan kommunene være pådrivere for endring. Disse bransjene står for 90 prosent av Oslos utslipp. - EUs politikk vil skape markeder for nullutslipps-teknologi som Oslo har vært en pioner for, sier Ness.
Oslos ambisiøse politikk og krav om blant annet utslippsfrie byggeplasser, har ført til utvikling av ny teknologi. Oslo har også fått god drahjelp av forsknings- og innovasjonsprosjekter finansiert via EUs rammeprogram for forsknings- og innovasjons. - EU-prosjekter gir løft som vi ikke kunne greid alene, sier Julie Ness.
Vestland fylkeskommune «grønner» på og har store ambisjoner for det grønne skiftet. Men for å lykkes, må regionen sikres mer fornybar energi og bedre nettkapasitet, sier Sølve Dag Sondbø, seksjonssjef i Vestland fylkeskommune. Han peker på det paradoksale i at landets største kraftprodusent som sender mye kraft ut av fylket, selv mangler fornybar energi til det grønne skiftet. De nasjonale virkemidler må tilpasses samarbeidet med Europa og vi må bygge kunnskap om Europeisk grønn giv, understreker Sondbø.
Norge i en unik posisjon
Europeisk grønn giv er verdens mest ambisiøse og omfattende forsøk på grønn omstilling, understreker statssekretær i Utenriksdepartementet, Jens Frølich Holte.
- Det er EUs vekststrategi samtidig som det bidrar til å oppnå FNs bærekraftsmål og målene i Parisavtalen. Grønn giv er den viktigste drivkraften for grønn omstilling for Norge, ifølge Holte.
- Norge har unikt utgangspunkt. Vi har tilgang på fornybar energi, samtidig som vi har stor omstillingsevne, et godt fungerende trepartssamarbeid og kompetente arbeidsfolk, sier Holte. Han mener norske aktører aktivt må være med på å forme reglene i EU-politikken som nå utmeisles.
Det er første gang KS inviterte til en Europapolitisk dag med særlig oppmerksomhet på Europas grønne giv og EU-programmet Horisont Europa.
Europapolitisk dag skal være en bred, europapolitisk møteplass for fylkeskommuner og kommuner. Nylig ble det oppnevnt nye medlemmer til regjeringens Europapolitiske forum for kommunesektoren. Den Europapolitiske dagen ble også sentral som forberedelse til høsten møte i forumet.