Publisert: 03.01.2023
Utvalget skal ferdigstille sitt arbeid ved utgangen av 2023. Bestemmelsene om offentlig anbud, påvirkning av lokaldemokratiet og handlingsrommet i EØS, er blant temaene som skal evalueres.
Stig Eidissen fra KS Advokatene deltar i utvalget. Han arbeider i det daglige med EØS-rettslige spørsmål som offentlig støtte og personvern. Han fremhever at mye har endret seg i EØS-samarbeidet de siste ti årene, og at EØS-avtalen også har fått økt betydning for kommunesektoren.
Samtidig favner EØS-avtalen så bredt. Det vil derfor være en rekke ulike erfaringer med EØS-avtalen i kommunesektoren, avhengig av hvilket område man jobber med.
- I tillegg er det mitt inntrykk at vi vet for lite om de mer myke effektene av EØS-samarbeidet, som eksempelvis hvor stor rolle EØS-samarbeidet spiller i å legge til rette for tilstrekkelig rekruttering i viktige kommunale tjenester, sier Eidissen.
Utvalgets mandat
Mandatet for utvalgets arbeid er bredt og omfatter blant annet følgende temaer:
- En analyse av hvordan konkurranseregelverket og reglene som følger av EØS-avtalens bestemmelser om offentlige anbud virker i det norske samfunnet og politiske målsettinger reglene ev. kan komme i konflikt med.
- En gjennomgang av hvordan EØS påvirker norsk distriktspolitikk og lokaldemokrati (primær- og fylkeskommuner), inkludert mulighetene for å videreutvikle ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.
- EØS-samarbeidets betydning for å løse de globale klima- og miljøutfordringene, samt Norges muligheter til å stille strengere klima- og miljøkrav enn EU-regelverket krever. Utredningen bør også belyse i hvilken grad EØS-avtalen påvirker norske myndigheters muligheter til å oppfylle nasjonale målsetninger om å kutte utslipp raskt, for eksempel innen skogpolitikken.
Se kommisjonens mandat (på regjeringen.no) for en fullstendig oversikt over hvilke spørsmål utvalget skal undersøke.
Ber om innspill
Utvalget består av syv medlemmer og ledes av Line Eldring.
Utvalget ønsker innspill fra interesserte aktører: Les mer her