Publisert: 03.07.2020
KS sendte tidligere i år brev til Kommunal- og moderniseringsdepartement (KMD) der vi understreker viktigheten av å sørge for en bred programportefølje for neste Interreg-periode. Derfor er vi fornøyde med at Norge viderefører deltakelsen i Interreg innenfor rammen av dagens programstruktur slik det kommer frem i et brev KMD sendte til fylkeskommunene den 15. juni 2020.
Følgende kriterier for deltakelse er blitt vektlagt:
- Distriktsprofil i programmene
- Bredde i programporteføljen
- Konsekvenser for samarbeidsland dersom Norge skulle trekke seg ut
- Minst mulig geografisk overlapp
- Forenklet forvaltningsorganisering og at
- Alle fylker må ha tilgang til Interreg
Departementet legger følgende geografiske inndeling til grunn for neste periode:
- Interreg Botnia-Atlantica slås sammen med Interreg Nord
- Interreg Sverige Norge og Interreg Øresund Kattegat Skagerak skal ha en funksjonell tilpasning med minst mulig geografisk overlapp på norsk side
- Interreg Østersjøen vil omfatte alle fylkene i Sør-Norge til og med Møre og Romsdal
- Interreg Nordsjøen vil omfatte alle fylkene i Sør-Norge inklusive Trøndelag
- Interreg Nordlig Periferi og Arktis vil omfatte de tre nordligste fylkene
- Deltakelse videreføres i alle Interreg C-programmer (Interreg Europe, URBACT, INTERACT, ESPON) og er åpent for alle fylker.
Allokering av statlige Interreg-midler til de respektive programmene skjer hvert år etter at Stortinget har vedtatt statsbudsjettet. Den relative fordelingen av bevilgningen mellom programtypene vil i hovedsak videreføres, der de grenseregionale A-programmene får flest midler, deretter de transnasjonale B-programmene, mens de interregionale C-programmene får lavest andel midler. EUs endelige fordelingsnøkler vil være veiledende også for den norske fordelingen, skriver KMD.
Fylkeskommunene får i oppdrag, også for neste programperiode, å ha et særlig ansvar for utvikling og involvering, samt forvaltning og gjennomføring av de grenseregionale programmene Norge deltar i. Arbeidet er allerede godt i gang i mange av programmene.
Gitt EUs nye prioriteringer, har Interreg potensial til å bli enda mer sentralt for Norge enn det er i dag. Interreg er viktig for fylkeskommunene som regionale samfunnsutviklere, og har stort potensial som arena for kompetanseoverføring mellom fylkeskommuner og kommuner. KS ønsker å støtte sine medlemmer og å legge til rette for at norske aktører kan utnytte de mulighetene som Norges deltakelse i Interreg gir.