Publisert: 09.05.2021
EU skal være klimanøytral i 2050, og for å nå målet må det gjøres store investeringer i aktiviteter som bidrar til bærekraftig utvikling. Et regelverk for bærekraftige økonomiske aktiviteter, såkalt taksonomi, er et viktig verktøy som skal gi en felles europeisk definisjon av hva som er bærekraftig investering. Klassifiseringsforordningen, som taksonomiregelverket kalles på norsk, er i ferd med å bli innlemmet i EØS-avtalen.
For å kunne defineres som bærekraftig, må en økonomisk aktivitet bidra vesentlig til ett av målene om å:
- begrense klimaendringene
- tilpasning til klimaendringene
- beskytte vann og marine ressurser
- sirkulær økonomi
- hindre forurensing
- beskytte og gjenopprette biologisk mangfold og økosystemer
Kommunesektorens grønne lån
I praksis vil dette berøre kommuner og fylkeskommuner for eksempel som låntakere. Norske kommuner har grønne lån i Kommunalbanken (KNB) for 25 milliarder kroner. Taksonomien vil definere om disse lånene er grønne eller ikke. Kriteriene er vesentlig mer omfattende og strengere enn KBNs nåværende krav. Innføringen av taksonomien i dens nåværende form vil dermed innebære betydelig strengere dokumentasjonskrav, som kan bety økt administrativ arbeidsmengde i kommunesektoren og tilhørende kostnader. KBN har derfor spilt inn forslag overfor EU og norske myndigheter om etablering av et relativitetsprinsipp, med enklere krav ved mindre investeringer.
Kriterier i taksonomien er strengere enn dagens sektorregelverk, og kan derfor gi en indikasjon på hvilken retning EU-regelverk kan gå ved fremtidige revisjoner. Mer overordnet vil taksonomien gi en politisk og strategisk retning til næringsutvikling, og dermed vil den berøre kommunesektorens arbeid med tilrettelegging for næringsutvikling. Det arbeides også med en sosial taksonomi, med kriterier for bærekraftige investeringer som bidrar til blant annet godt styresett, respekt for menneskerettigheter og anstendig levekår for alle.
Status i arbeidet
KS deltar i en referansegruppe for bærekraftig finans etablert av Finansdepartementet. I tillegg følger vi saken via SGI Europe og CEMR i Brussel. Taksonomiregelverket er dynamisk, og vil bli oppdatert regelmessig.