Publisert: 09.05.2021
Programmene er også viktige verktøy for utvikling i norske kommuner og fylkeskommuner. Deltakelse i prosjekter har betydning for kompetanseutvikling i kommunesektoren, det kan resultere i ny kunnskap og nye muligheter som direkte påvirker innholdet i en tjeneste eller et politikkområde. Prosjektdeltakelse kan gi innsikt i hvordan en tjeneste eller en virksomhet kan organiseres bedre og annerledes.
25 milliarder kroner
Norge bidro i perioden 2014-2020 med anslagsvis 25 milliarder kroner til EUs samarbeidsprogram. Deltakelse i de fleste EU-program er hjemlet i EØS-avtalen og en viktig del av samarbeidet mellom Norge og EU. Flere av programmene er relevante for kommuner og fylkeskommuner. I tillegg deltar Norge i programsamarbeidet Interreg, som er del av EUs regionalpolitikk. EUs bypolitikk har de siste årene vokst fram i forlengelsen av regionalpolitikken og flere by-program er etablert for å tilrettelegge for samarbeid rundt særskilte utfordringer i byer.
Europakommisjonen har for perioden 2021 -2027 redusert antallet samarbeidsprogram fra 58 til 37, blant annet gjennom å slå sammen flere tidligere program. Budsjettene for flere av samarbeidsprogrammene Norge har deltatt i øker, for eksempel forsknings- og innovasjonsprogrammet Horisont Europa og utdanningsprogrammet Erasmus+. I tillegg åpner ny programperiode for norsk deltakelse i nye programmer eller i program vi ikke tidligere har deltatt i. Norsk tilknytning til EUs samarbeidsprogram er et spørsmål om prioritering ettersom Norge ikke velger å kjøpe seg inn i alle programmene.
Status i arbeidet
KS har gitt innspill til regjeringen på hvilke program som er viktige for kommunesektoren. Europapolitisk forum har videre drøfte hvilke program for perioden 2021 – 2027 Norge bør delta i. Regjeringen besluttet 9. april 2021 at Norge skal delta i følgende samarbeidsprogram:
- EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa
- EUs rammeprogram for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, Erasmus+
- EUs program for kultursektoren og audiovisuell sektor, Kreativt Europa
- EUs romprogram
- EUs helseprogram EU4Health
- EUs ordning for sivil beredskap (UCPM)
- Det europeiske forsvarsfondet (EDF)
- Digitalt Europa (Digital)
- Delen om sysselsetting og sosial innovasjon (EaSI) i Det europeiske sosialfondet+ (ESF+)
- Deler av programmet for det indre marked
- Finansieringsprogrammet InvestEU
Stortinget ga sitt samtykke til deltakelse i blant annet Erasmus+ og Horisont Europa i juni i år.
Hovedstyrets prinsippvedtak