Publisert: 07.12.2023
Et felles formål om å skape verdi og målbare resultater for en gitt målgruppe, og et gjensidig ønske om å ta del i et meningsfullt samarbeid, bør derfor ligge til grunn for oppfølgingen av kontrakten.
God gjennomføring
God gjennomføring av en effektkontrakt har mange likhetstrekk med god gjennomføring av andre prosjekter. Det som særlig kan trekkes frem og som utdypes kort i denne fasen er:
- Det anbefales å opprette en styringsgruppe som representerer de ulike partene i prosjektet
- Det anbefales å følge med på relevante forhold som kan påvirke prosjektet underveis – utover målene som avgjør betaling
- Det er viktig at alle er godt informert om ansvar, frister, ulike milepæler eller avgjørende tidspunkt i prosjektet, slik at riktig part gjør riktig ting til riktig tid
Bruk styringsgruppen aktivt
Ved bruk av effektkontrakter er det viktig å spesifisere hvordan avtalen og samarbeidet skal følges opp, herunder hvordan det skal organiseres og styres. Det kan være nyttig å ha med i avtalen hva styringsgruppen skal gjøre, hvor ofte den skal møtes og hvordan den skal involveres underveis. En styringsgruppe kan bestå av representanter fra leverandør, investor, offentlig part og eventuelle andre viktige interessenter i prosjektet. Styringsgruppen er avgjørende for å sikre god gjennomføring.
Følg med på måloppnåelse underveis
I kontrakten er det definert hvilke mål som avgjør betaling, og hvordan disse skal måles og evalueres. Ofte vil det være bare ett eller et fåtall mål. De kontraktsfestede målene evalueres vanligvis seks, tolv eller tjuefire måneder etter oppstart. Det kan være for sent til å forbedre prosjektet underveis eller gjøre nødvendig endringer. I tillegg til de kontraktsfestede målene som avgjør betaling, bør stryringsgruppen derfor også være oppmerksom på andre forhold som kan påvirke prosjektet.
Vær forberedt på at det kan skje endringer
Uansett hvor godt man drøfter og planlegger, bør man være forberedt på at det kan oppstå endringer underveis i en avtaleperiode. Det kan for eksempel være endringer og utfordringer med forankringen arbeidet har i kommunen, rekruttering av deltakere som er i målgruppen, samarbeidet mellom leverandøren og kommunens ansatte, eller metoder for måling av resultater. En felles intensjon og forpliktelse om å bidra til å realisere ønskede resultater, effekter og verdi for innbyggerne i kommunen, vil derfor være et godt utgangspunkt for å begi seg ut på en effektkontrakt.