Barn og unge som får mulighet til å delta aktivt i lokalsamfunnet opplever mestring

Odd Stangeland

Hva er Framtidsmøtet?

Framtidsmøtet er en nasjonal ungdomskonferanse som blir arrangert av Kronprinsparets Fond. Målet er å bidra til å løfte fram de unges stemmer i saker som angår dem, og særlig unge som vanligvis ikke blir hørt. Temaet for Framtidsmøtet 2025 er Alle unge innafor – oppskrifter for fellesskap i år 2050. I år deltar 75 ungdommer fra hele landet på Framtidsmøtet. I tillegg har mer enn 500 ungdommer bidratt i en innspillsfase i forkant av møtet.

Hele 75 ungdommer la fram nye ideer og oppskrifter for framtiden på den nasjonale ungdomskonferansen Framtidsmøtet 2025 12. februar. Temaet var «Alle unge innafor – oppskrifter for fellesskap i 2050». Kronprinsparets Fond var arrangør og H.K.H. Kronprinsen var til stede i salen sammen med andre som er opptatt av å lytte til ungdom.

De 75 ungdommene arbeidet sammen i to dager på en stor workshop. Her utviklet de budskapene de  overrakte de fire mottakerne: 

  • Odd Stangeland, 1. nestleder i kommunesektorens organisasjon KS
  • Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør, NAV
  • Morten Rosenkvist, utdanningsdirektør, Utdanningsdirektoratet (Udir)
  • Jakob Øvensen Aanderaa, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). 

    Temaet «Alle unge innafor» er delt inn i skole, fritid, arbeid og samfunn, og under kan du lese budskapene fra ungdommene:   

Budskap om fra ungdommene om fritid

DIGITALE MØTEPLASSER FOR ALLE: 
Trygge steder der alle, uavhengig av hvor de bor og om de har funksjonsnedsettelser, kan møtes. Gjøres kjent på skoler og andre fellesmiljøer.

KLUBBSERTIFIKAT: 
En standard for trygge, tilgjengelige ungdomsklubber for alle. Kommuner som har det, får et sertifikat som gir støtte fra Staten.

FRITIDS-HUB: 
Et gratis tilbud der alle får prøve ulike fritidsaktiviteter, på ett sted eller på flere
steder som er koblet sammen.

IKKE STILLE I SALEN:
Det er laget regler som sikrer at alle kommuner har et godt kulturtilbud. Tidligere ble kultur ofte kuttet når kommunene fikk dårlig økonomi.

Budskap fra ungdommene om skole

LIVS-FRAMTIDSFAG (LFF): 
Nytt ungdomsskolefag som gir nødvendige ferdigheter for framtiden. Personlig økonomi, medborgerskap, samfunnsorientering, kritisk tenkning og kildekritikk.

VURDERING AV HELE DEG: 
Personlig designet vurdering som fremhever hvem du er, hva du kan, motivasjon og innsats. Elevene logger selv, alt tas med i standpunkt.

UTFORSKNING AV LÆREMETODER: 
Alle elever utforsker ulike måter å lære på. Man får bruke det man er god på, allerede fra barneskolen, og forsterke det. Ingen presses ned.

SKOLEBYGG ROMMER MER ENN SKOLE: 
Skolebygg er arenaer der alle kan være sosiale, hele dagen og kvelden. Leksehjelp, hobbyer, aktiviteter, matlaging, læring og vennskap.

EKSAMEN SOM PASSER FOR ALLE: 
«Eksamen» er ikke lenger skummelt! Det er flere måter å vurdere elever på, som
for eksempel opptaksprøver og intervjuer.

Budskap fra ungdommene om arbeid

FØRSTEGANGSTJENESTE I ARBEIDSLIVET: 
Alle unge som ikke er i førstegangstjenesten får muligheten til et samfunnsår i arbeidslivet med lønn og erfaring.

PSYKO-SERTIFIKAT: 
Alle ledere med personalansvar tar et kurs og får et sertifikat innen psykisk helse.

FELLESSKAPSINDEKS: 
En åpen liste viser hvor gode arbeidsgivere er til å inkludere og tilrettelegge. Den publiseres hvert år og gir motivasjon for virksomhetene.

KOMPETANSE FÅR VERDI: 
Etter arbeidspraksis får elever et kompetansebevis som gjør det enkelt å få jobb,
selv om man ikke har utdanning.

PRAKSIS GIR LÆRETID:
Elever i ungdomsskolen som strever med teori, får en praksisplass som kvalifiserer til lærlingplass senere.

 

Budskap fra ungdommene om samfunn

RUS STENGER INGEN UTE: 
Rusavhengighet forebygges med ærlig informasjon, og ved å bekjempe sosiale forskjeller. Rusavhengige inkluderes gjennom bofellesskap, jobb og aktivitet.

BÆREKRAFT DER VI BOR: 
Det er lett å leve bærekraftig. Byer og tettsteder innbyr til fellesskap, det er enkelt å gå og sykle, og kollektivtrafikk er gratis for unge.

MENINGSFULLE JOBBER FOR ALLE: 
Eldre og uføre som har lyst til å jobbe, får lavterskeljobber i kommunen. For eksempel
arbeid i barnehage eller ungdomsklubb.

UNGT DEMOKTRATI: 
Unge lærer mer om ideologier, filosofi og deltakelse i demokratiet. Ikke bare partipolitikk, men alle former for engasjement i samfunnet.

- Takk for kloke råd til alle oss som sitter i salen i dag. Vi tar med oss rådene og deler dem med alle landets kommuner og fylkeskommuner, sa 1. nestleder Odd Stangeland i KS da han tok imot budskapene og oppskriftene fra ungdommene. - KS er opptatt av å lytte til de unges stemmer. Dere er fremtiden. Barn og unges rett til å delta er forankret i både FNs barnekonvensjon og i norsk lovverk. Barn og unge som får mulighet til å delta aktivt i lokalsamfunnet opplever mestring – som igjen vil gi dem tro på at det nytter å delta og at deres stemme betyr noe.  

- Vi må tenke at fremtiden er noe vi skaper sammen, ikke noe som bare følger som en konsekvens av fortiden. Vi må klare å forestille oss hvilket samfunn vi ønsker oss. Her har dere ungdommer en svært viktig rolle. Deres perspektiver og evne til å tenke annerledes er en berikelse. Når vi klarer å tenke annerledes om hvordan samfunnet kan se ut, oppdager vi også hvilke grep vi må ta i dag for å nå den fremtiden vi sammen ønsker oss og skal skape sammen.  

KS jobber med kunnskap om førstegangstjeneste i arbeidslivet

- Jeg har lyst til å kommentere det ene budskapet deres om temaet arbeid. Jeg synes budskapet om førstegangstjeneste i arbeidslivet er spennende. Det at flere unge får mulighet til å bidra inn i viktige samfunnsoppgaver, også hvis man ikke er i militæret, er en diskusjon vi aldri har tatt helt på ordentlig. KS jobber i disse dager med et kunnskapsgrunnlag om hvordan en slik ordning kan se ut, sa Odd Stangeland under Fremtidsmøtet.  

Ungdommenes håp er at budskapene blir lyttet til, kommer til nytte og bidrar til et samfunn der alle er «innafor». Ungdommene er fra 15 år og oppover. De er rekruttert fra videregående skoler, prosjektene Fondet støtter og andre ungdomsprosjekter, og kommer fra hele landet. 

Meningsfulle oppgaver for eldre og uføre på agendaen

- Jeg har også lyst til å kommentere budskapet om meningsfulle jobber for alle eldre og uføre som har lyst til å jobbe, sa Odd Stangeland. - Flere kommuner jobber nå med å skille ut oppgaver som ikke krever utdanning. F. eks i Kongsvinger, der uføretrygdet ungdom nå får mulighet til jobbsmak i kommunale tjenester, få kompetansebevis eller fagbrev. Eller i Kristiansand, der de har store arbeidslag på tre sykehjem, hvor personer som står utenfor får prøve seg og kan komme seg inn i jobb og utdanning. Det skjer mye i kommunal sektor, men vi har bruk for mye mer, og når vi vet at 20 prosent av arbeidsstokken er i kommunal sektor, er der helt åpenbart et stort potensial i at alle kommuner jobber på denne måten. 

- Å lytte til de unge er viktig og nyttig. Vi er særlig opptatt av å løfte fram stemmene til de som sjelden deltar i den offentlige debatten. Deltakerne er fra hele landet, og har ulike erfaringer, interesser og talenter. Mange av dem har selv erfaring med å være utenfor, sier Irene Lystrup, daglig leder i Kronprinsparets Fond.