Dette er foredragholderne

Foto: Shutterstock

Lenkeblokk Icon Møt dem her!

Følg konferansens plenumsdel fra kl 12.00

26. september i Nathionalteateret konferansesenter, Vika, Oslo, spør vi: 

  • Velferd som en fellesoppgave? Mer enn et tankeeksperiment?
  • Kommer vi ut av utenforskapet? Når mange må samarbeide for å skape systemer som virker
  • Hvordan kan vi styrke demokratiet og fremme økt deltakelse på tvers av ulike skillelinjer? Hvilken rolle kan demokratisk innovasjon spille?

Konferansen åpner med tre paralellsesjoner fra 9-11 og fortsetter etter lunsj 12.00 til 17. Alle som deltar fysisk er inivtert til mingling med lett servering fra kl 17. 

Program 

Kl. 09.00
-
11:00

Parallellsesjoner


  • Nye samfunnsmodeller
  • Fra ungdom til ung voksen: Arbeidet med alliansen
  • Folkepanel
11:00
-
12:00
Lunsj
12:00
-
12:40

Åpning

"Fra en generasjon til en annen" ved Gina Gylver
Gina Gylver har vært miljøaktivist siden hun var 12 år og ledet Natur og Ungdom i perioden 2022-2024. Hun har organisert sivil ulydighetsaksjonen for Førdefjorden og for Fosen, deltatt i to klimatoppmøter og sammen med Natur og Ungdom saksøkt staten tre ganger. Hun er en av 6 unge som tar Norge til den europeiske menneskerettighetsdomstolen for videre oljeleting.

Åpningsinnlegg ved Gunn Marit Helgesen, KS'styreleder og helseminister Jan Christian Vestre, AP. 

Samtale mellom Gunn Marit Helgesen og Jan Christian Vestre. Ledes av Morten Wolden, administrerende direktør i Studentsamskipnaden SIT, nylig avgått kommunedirektør i Trondheim og avtroppende leder av KS' strategiske råd for innovasjon og forskning. 

12:40
-
13:55

Velferd som en fellesoppgave – mer enn et tankeeksperiment? 

Den demografiske utviklingen med flere eldre, færre yrkesaktive og økt utenforskap utfordrer dagens velferdssamfunn.  Endringene treffer hele landet og mange kommuner sliter allerede i dag med å levere tjenester som svarer til innbyggernes forventninger. Det er stor enighet om at vi ikke kan fortsette som før, og vi ser flere initiativer som peker i nye og spennende retninger. 

At velferd er en fellesoppgave er en viktig forutsetning for et bærekraftig velferdssamfunn, men hvordan kommer vi dit? Hvordan kan ting se ut hvis vi løser dem på en radikalt annerledes måte, men likevel opprettholder et godt og velfungerende samfunn. Vi viser eksempler fra arbeidet i KS PRIs portefølje og samtaler rundt hvordan vi forstår velferd og hvordan vi kan skape det sammen.  

"A new logic of welfare" ved Jo Harrington

Slik jobber i KS' PRI - eksempler fra porteføljen ved Heidi Therese Hansen, KS PRI sammen med Gunnar Inderberg, direktør operasjonell Utvikling, Posten Bring og John Reidar Johansen, daglig leder Comfort Gruppen SA.

Samtale: Velferd er en fellesoppgave - mer enn et tankeeksperiment? Med Daniel Berg Hansen, kommunedirektør i Gjerdrum. Ingrid Lorange, Gjensidigestiftelsen, Christian Brandt, konsersjef for Posten i Posten Bring og Sara Striegler, blant annet styreleder i Akademiet for social innovation, Danmark

Se KS PRIs samling av eksempler på spor av ny praksis.

13:55
-
14.10

Pause

14.10
-
15.15

Ungt utenforskap – alle ønsker endring, hvordan får vi det til? 

Regjeringen organiserer nå et målrettet samfunnsoppdrag for å inkludere barn og unge i utdanning, arbeid- og samfunnsliv. En kompleks samfunnsutfordring som ungt utenforskap kjennetegnes ved at den krysser både sektorgrenser og forvaltningsnivåer. Det er mange aktører som kan, vil og må bidra i dette arbeidet.
Hvordan unngår vi å falle tilbake i kjente mønstre og gamle løsninger på utfordringene vi står i? Og hvordan finner man sin rolle som viktig aktør i arbeidet med ungt utenforskap? Hvordan vever vi oss sammen på nye måter - der vi er avhengig av hverandre for å løse utfordringene? Kan vi utnytte og forsterke potensialet som allerede ligger i det målrettede samfunnsoppdraget?  

13 grunner til at mission mislykkes ved Dr. Piret Tõnurist, senior programleder i Observatory of Public Sector Innovation (OPSI), OECD

Alliansen fra ungdom til ung voksen ved Kirsten Viga Skretting, KS PRI, Lasse Kvikstad og Naveen Ravichandran fra Fontenehuset Asker

Se operasjonalisert metodebeskrivelse for overgangen ungdom til ung voksen her

Samtale: Hvordan vi kan unngå å falle tilbake i gamle mønstre? Med Lene Jeppesen, sjefskonsulent, Center for offentlig - privat innovasjon, COPI, Elin Holmedal, ekspedisjonssjef i BFD, Håkon Normann NIFU og Monica Fossnes Petersson, avdelingsdirektør KS

15:15
-
15:30

Pause

15:30- 16:40

Demokrati - hvordan kan vi sammen styrke demokratiet vårt?  

Vi skårer høyest i verden på demokratiindeksen, samtidig står vi ovenfor en rekke utfordringer nasjonalt og internasjonalt som gjør demokratiet vårt sårbart.

Vi ønsker et samfunn hvor alle har muligheten til å delta i og påvirke utviklingen av vår felles fremtid. Hvordan kan vi styrke demokratiet og fremme økt deltakelse på tvers av sosiale og økonomiske skillelinjer? Hvordan kan vi gjennom ulike former for dialog styrke tilliten til hverandre, til våre politikere og våre demokratiske institusjoner?

Sårbarhet for det norske demokratiet ved Jette F. Christensen

Innbyggerinnvolvering - et eksempel: Nasjonal Dialog i Finland ved Elina Henttonen

Samtale med blant andre Pia Fiskvik Karfjell, KLP, Jette Christiansen, Elina Henttonen m.fl.

17:00
-
18:00
Mingling og lett servering

 

Meld deg på og bli inspirert av innlegg og debatter fra nasjonale og internasjonale aktører. Vi gleder oss til å se deg!