Rom for å handle 

Mange kommuner vil møte demografiske og finansielle utfordringer. Flere eldre og færre yngre mennesker i befolkningen vil både endre og øke innbyggernes helse- og omsorgsbehov. Samtidig forventes en strammere økonomi som følge av redusert inntektsvekst og lavere finansieringsbidrag fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland). I tillegg står Norge og norske kommuner overfor et stort omstillingsarbeid innenfor feltene klima og natur, og sikkerhet og beredskap.  

Omstilling tar tid. Det er derfor viktig å tenke langsiktig. Det kan dreie seg om forflytting av ressurser etter behov, eksperimentering for å skape nye og bedre løsninger, forebygging og endring av rammebetingelser som kommunene opererer i. Langsiktig planlegging vil med andre ord kreve prioriteringer allerede i dag. Det handler om krevende veivalg. Det er for sent å fikse 2040 i 2040, men det er ikke for sent å jobbe langsiktig i dag. Gjennom å utvikle ulike framtidsscenarier for din kommune kan du lettere forstå hvilke retninger samfunnet kan utvikle seg, og hvordan ulike prioriteringer vil virke i 2040. Fremtidsverktøyet hjelper din kommune med å navigere i møtet med en usikker fremtid. Ikke vent, det er rom for å handle nå.  


Nærmere om utfordringene

Samfunnet er i endring. Ved å bedre forstå sentrale utfordringer som Norge og norske kommuner står overfor, kan man påbegynne arbeidet med å forberede og håndtere disse allerede i dag. Utfordringene beskrives i mer detalj nedenfor.

En befolkning på vandring og i endring 

I 2040 vil Norges befolkning være større enn i dag. Vi vil ha flere eldre og færre yngre innbyggere. Kommunene har ansvar for tjenester vi alle er avhengig av, og økningen i antall eldre gjør at behovet for tjenester innen helse og omsorg vil øke. Samtidig vil kostnadene fordeles på færre yrkesaktive personer.

 

Utviklingen i befolkningens sammensetning vil utfordre dagens fordeling av ressurser mellom unge og eldre tjenestebrukere. Andelen av befolkningen under 20 år var 22,8 prosent i 2022, og er forventet å synke til 20.2 prosent i 2040 og 18.2 prosent i 2100. Når det gjelder den relative størrelsen på befolkningen 80 år eller eldre er bildet omvendt. Andelen 80 år eller eldre var 4.4 prosent i 2022, og er forventet å stige til 8.2 prosent i 2040 og 16,1 prosent i 2100. Dette er dramatiske endringer. 

Hvordan skal vi håndtere en situasjon med flere eldre? I tiårene fremover øker antall eldre mer enn andre aldersgrupper. Kilde: Statistisk sentralbyrå 

Færre til å ta vare på flere 

Vi står overfor en omfattende mangel på helsefaglig kompetanse i årene fremover. Konkurransen om kompetente hoder og hender innen helse og omsorg blir langt hardere. Mangelen vil forsterkes ytterligere dersom ikke flere velger å utdanne seg innen helse- og omsorgsfag.

Figuren under viser hvor mange fagpersonell som kan bli stående udekket i årene fremover. Allerede i dag mangler Norge 12 000 årsverk, mens det i 2030 kan være 30 000 årsverk, og i 2040 hele 60 000 årsverk som det er behov for, men som ikke er tilgjengelig.


Kloke hoder og dyktige hender trengs overalt 

I 2040 vil mange kommuner ha bak seg to tiår hvor unge har flyttet til storbyregionene. Samtidig vil kompetansebehovene endre seg som følge av en aldrende befolkning, teknologisk utvikling og grønn omstilling. Nye jobber vil skapes og andre falle bort. Måten vi jobber på, og oppgavene vi løser, vil fornyes.


Kommunale tjenester vil være avhengig av både akademisk og yrkesfaglig kompetanse i omstillingen frem mot 2040. Kommunene vil særlig mangle helsefagarbeidere, folk med yrkesfaglig utdanning, sykepleiere og IKT-utviklere. Vi må planlegge allerede i dag for å møte fremtidens kompetansebehov. Dersom vi ikke klarer å mobilisere og utvikle nødvendig kompetanse kan samfunnets omstillingsevne svekkes. Flere bør få muligheten til arbeid, for det er mange som står utenfor arbeidslivet. Uten handling kan kompetansemangel lede til redusert tjenestekvalitet og økt utenforskap.  

 

Refleksjon

Hvordan er situasjonen i din egen kommune i dag? Har dere nok folk med riktig kompetanse? Hvilke gode løsninger fra i dag kan vi ta med oss og bygge videre på for å bli bedre stilt i 2040?


Klimaomstilling (natur og miljø) 

Klimaomstilling vil prege samfunnet frem mot 2040. Klimautslippene reduseres ikke i den fart som er nødvendig for å nå 1,5 graders målet i Parisavtalen, og vi er på etterskudd i forhold til målene om 50-55% reduksjon i utslippene innen 2030. Et intakt økosystem står bedre rustet mot klimaendringene og gir mindre behov for klimatilpasning. Samtidig øker omfanget av nedbygging av urørte naturområder år for år.
Arbeidet med å redusere klimagassutslipp, å håndtere av et stadig villere og mer uforutsigbart vær, samt å ta bedre vare på natur og artsmangfold, vil oppleves som stadig mer krevende. Kommunene kommer til å spille en viktig rolle i dette nødvendige omstillingsarbeidet. Kommunen må tenke nytt, både om sitt ansvar, og om hvordan dette arbeidet skal organiseres.

 

Finansielle utfordringer (inntekter og gjeld) 

I 2040 vil det økonomiske handlingsrommet i offentlig sektor være mindre. Det blir nødvendig å øke produktiviteten i offentlig sektor for å sikre god tjenestekvalitet. En lavere andel av befolkningen vil være i arbeidsfør alder, og det forventes svekket inntektsvekst. Inntekter fra olje og gass vil reduseres, mens gjeldsbyrden for norske kommuner vil tilta.

 

Økende demografiske forskjeller mellom by og land vil forsterke problemer både knyttet til fraflytting og rask opphoping av folk i store byer. Det vil slå ut i finansielle utfordringer, både i sentrum og i utkant. Demografisk utvikling vil påvirke kommunenes investeringsbehov og gjeldsetterspørsel.

Tjenestetilbudet må tilpasses brukernes behov, og nødvendige investeringer skal skje innen trangere økonomiske rammer. Kommuner som allerede har et høyt investeringsbehov forventes å fortsette å gjeldsfinansiere nye investeringer. Dimensjonen sentrum-periferi er også synlig når det kommer til gjeldsetterspørsel. Små og avsidesliggende kommuner benytter gjeld til å finansiere sine investeringer i større grad enn større og mer sentrale kommuner som har tydeligere inntektsvekst.

imagecueml.png

I dette steget har du fått en innføring til Norske kommuners utfordringer frem mot 2040 generelt. I steg 2 får du dykke ned i din egen kommunes situasjon, og i Steg 3 får du se nærmere på hvordan viktige veivalg fremover kan påvirke denne situasjonen. For dere som skal bruke fremtidsverktøyet i en gruppe, kan det være nyttig å gjøre seg noen notater nå etter steg 1 – fikk du noen a-ha-opplevelser? Var det noe du fant spesielt bekymringsfult – eller så du kanskje noen muligheter?