Hva fremmer og hva hemmer innovasjon?
Ledere som er positive til å finne nye løsninger, som tør å satse på nye ideer, og gir tillit og autonomi til sine ansatte, er viktige for å lykkes. Tilstrekkelige økonomiske ressurser for å kunne frigjøre tid til innovasjonsarbeid, samt å kunne investere i ny teknologi og kompetanseheving er essensielt. Godt samarbeid internt i kommunen, på tvers av avdelinger og tjenester, samt med eksterne, som for eksempel private bedrifter, er viktig for å fremme innovasjon. En kultur som oppmuntrer til nytenkning, kontinuerlig forbedring og deling av kunnskap er viktig for å skape et innovativt miljø.
I Innovasjonsbarometeret 2024 har vi spurt lederne om hva de mener fremmer og hemmer innovasjon i deres virksomheter. På en skala fra 1 til 6 ble de bedt om å vurdere en rekke faktorer som ofte blir betraktet som hemmere og fremmere av innovasjon. Faktorene er blant andre «vårt fokus på forsvarlig drift», «måten vi håndterer feil på», «måten vi samarbeider internt på arbeidsplassen på», «ny teknologi», «begrensede økonomiske ressurser», «medarbeidernes medvirkning», «tjenestemottakeres og innbyggernes medvirkning», «(fylkes)kommunens politiske vedtak og prioriteringer» med flere.
Nesten alle virksomhetslederne mener at medarbeidernes medvirkning fremmer innovasjon på arbeidsplassen. Internt samarbeid kommer også høyt, det samme gjør fokus på forsvarlig drift, samt lover og nasjonalt fastsatte krav.
34 prosent av virksomhetene i små kommuner svarer at frivillige organisasjoners medvirkning i noen eller i stor grad fremmer arbeidet med innovasjon, mot et gjennomsnitt på 25 prosent. I virksomheter med 70 ansatte eller flere svarer hele 87 prosent at ny teknologi bidrar til å fremme innovasjon. Og i de minst sentrale kommunene svarer 81 prosent at tjenestemottakere og innbyggernes medvirkning bidrar til å fremme innovasjon.