Et stort flertall svarer at det jobbes målrettet med innovasjon, og nær alle mener arbeidet i stor eller i svært stor grad bidrar til at de er bedre rustet for endring og omstilling.
I de mindre kommunene og i de minst sentrale kommunene er det færre enn gjennomsnittet som oppgir at de jobber målrettet med innovasjon. Seks av ni fylkeskommunedirektører svarer at de har en målrettet inngang til innovasjonsarbeidet.
Mangel på kapasitet oppgis som hovedgrunn blant dem som ikke jobber målrettet med innovasjon. Nær halvparten oppgir at mangel på en klar plan eller strategi er en viktig årsak. Svært få nevner organisasjonskultur som en barriere, bortsett fra i Nord-Norge der 22 prosent peker på dette. Vanskeligheter med implementering på tvers av sektorer eller risiko for at endringer skal gå utover tjenestetilbudet blir ikke trukket frem av noen. Ingen av de store kommunene ser mangel på kompetanse som en begrensning.
Innovasjonsarbeidets viktigste innsatsområde er å ta i bruk ny teknologi. To tredjedeler av kommunene/fylkeskommunene ser samarbeid på tvers av offentlig sektor, samt effektivisering om viktige innsatsområder. Kun 7 prosent oppgir internasjonal utveksling og samarbeid som et viktig innsatsområde. I Midt-Norge er andelen 20 prosent.
Undersøkelsen viser at det er de store og ressurskrevende sektorene som er hovedfokus for innovasjonsarbeidet. Helse- og omsorgssektoren skiller seg ut, det samme gjør oppvekst og skole og sosiale tjenester. De store og mest sentrale kommunene oppgir gjennomgående flere satsingsområder for innovasjon enn de små og minst sentrale kommunene. I de store kommunene står også skole og oppvekst mer sentralt. Fem av seks fylkeskommuner oppgir transport og mobilitet som det viktigste området.