Publisert: 09.09.2020
Stortinget har vedtatt å evaluere finansieringen av fastlegeordningen. KS deltar aktivt i dette arbeidet, og har tatt initiativ til en ny kartlegging for å følge opp to foregående undersøkelser. Mange kommuner bidrar med ytterligere finansiering av fastlegene utover den ordinære finansieringen av ordningen. Noen velger å tilby faste stillinger, mens andre gir tilskudd til leie av praksislokaler, utstyr eller tilgang til kommunale støttefunksjoner.
Resultatene fra den første undersøkelsen kom i 2018 og viste at 74 prosent av kommunene som egenfinansierer fastlegeordningen har merkostnader, samlet estimert til 378 millioner kroner i 2017
Samme undersøkelse i 2019 ga omtrent samme resultat: Ipsos og Samfunnsøkonomisk analyse anslår at 298 av landets 422 kommuner (71 %) subsidierer fastlegeordningen utover den ordinære fastlegeordningen.
Les rapporten (PDF)– Vi ønsker best mulig oversikt over hvor mye kommunene finansierer selv, og grunnene til at kommunene velger å yte mer enn det som ligger i fastlegeordningens hovedmodell. Derfor er det veldig viktig for oss at så mange kommuner som mulig deltar i undersøkelsen også denne gang, sier avdelingsdirektør Åse Snåre, KS.
Resultatene fra undersøkelsen skal sikre at kommunene, som eiere av fastlegeordningen, gis gode rammebetingelser og riktige og dimensjonerte virkemidler for å opprettholde et forsvarlig fastlegetilbud til innbyggerne. Undersøkelsen gjennomføres av Ipsos og vil være rettet mot ledere med økonomisk ansvar for fastlegeordningen.