Da KSFs medlemmer møttes i slutten av august ble særlig begrunnelsen- og behovet for dette kunnskapsbehovet diskutert heftig. Fremtidens helsetjenester er under press og kommunene vil måtte prioritere hardt fremover. Det vil kreve at de har kunnskap og forskning å underbygge prioriteringene med.

Medlemmene av KSF er enige om at både helsepersonell, administrativ ledelse og politikere trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for utviklingen av de viktige oppgavene som skjer i kommunene. Det er ikke tilstrekkelig å «anta» hva som trengs: det er behov for fakta.

Leder av KSF, Nina Mevold, var godt fornøyd med diskusjonen i møtet og arbeidet som allerede er gjort.

- Vi har kommet langt i dette arbeidet. Vi har en nesten ferdig rapport som skal legges frem mot slutten av året. Arbeidet fremover består i å fullføre den rapporten.

Kommunene har virkemidlene

Mevold forteller at helse- og omsorgstjenestene er viktige for å løse FNs bærekraftmål. Både kommuner og sykehus er viktige, men kommunene sitter med en enda større bredde av virkemidlene.

- Med en større satsing på kunnskap i kommunene, kan vi i Norge bidra til å løse ikke bare nasjonale, men også globale utfordringer. Det inkluderer god helse, utvikling og utprøving av innovasjon og infrastruktur, riktig utdanning - for eksempel for å redusere frafall i videregående skole, og sosiale tema - som likeverdige tjenester for alle. Dette er sentrale utfordringer som gjelder alle samfunn, sier Mevold, som i dag er kommunaldirektør for helse i Bergen kommune, men overtar som administrerende direktør for Sørlandet sykehus i løpet av høsten.

Rapporten skal leveres i november

- Jeg er svært godt fornøyd med arbeidet i denne gruppen. Både de faste medlemmene av KSF og observatørene har bidratt godt underveis. Vi har hatt jevnt god framdrift og er i rute med arbeidet.

- Jeg håper og tror at dette arbeidet vil resultere i at vi i fremtiden fatter beslutninger om helse- og omsorgstjenestene i kommunene basert på et bedre kunnskapsgrunnlag. Vi må være sikre på at vi prioriterer de riktige tjenestene for innbyggerne og brukerne våre, og at vi bruker færre ressurser på en best mulig måte, sier Mevold.

Om KSF:

  • Medlemmene har kommunal erfaring eller kompetanse innenfor helse- og forskningsfeltet:
    • Deriblant rådmenn, kommuneoverleger, forskere innenfor helsefeltet på universitetene, og representanter fra Folkehelseinstituttet og brukerorganisasjonene. 
    • KSF består også av en gruppe observatører fra næringslivet, Forskningsrådet, instituttsektoren, Direktoratet for e-helse, Helsedirektoratet og departementene bidrar i møtene.
    • I den ferdige rapporten vil KSF-gruppen legge frem en rekke forslag til hvordan dette «kunnskapsløftet» skal implementeres i praksis. De vil blant annet si noe om: 
      • Hva er behovene? Hva trenger vi mer kunnskap om?
      • Hvor skal forskning, utdanning og innovasjon skje i praksis – regionalt og nasjonalt?
      • Hvordan skal kommunene samarbeide?
      • Skal det være et nasjonalt, overordnet styringsråd?
      • Hvor mange regioner eller «klynger» skal det være?
      • Hvor skal pengene komme fra?
      • Skal det være lovpålagt for kommunene å delta?