Publisert: 08.11.2017
Stoltenberg leder HelseOmsorg21-rådet, som har opprettet Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF). Hun tegnet et bilde av hvilke oppgaver organet har foran seg.
- Vær opptatt av å sikre høy relevans og kvalitet. Tenk ambisiøst, og bygg systemer som muliggjør den nøvendige forskningen, oppfordret Stoltenberg.
Kommunal helsetjenesteforskning på kartet
KSF skal sørge for at forskning og utdanning innen de kommunale helsetjenestene får både midler og en helhetlig behandling. I dag er det en skjevhet som resulterer i at de kommunale helsetjenestene kun får ti prosent av forskningsmidlene på feltet.
Stoltenberg presiserte at KSF fyller en viktig rolle.
- Denne satsingen er viktig og riktig. Det var full enighet om at HelseOmsorg21 skulle støtte organets opprettelse, fortalte hun.
Forskning, innovasjon, deltakelse i utdanning og bidrag til næringsutvikling må bli en naturlig del av kommunesektorens ansvarsområde, skrev HelseOmsorg21 da de anbefalte å opprette KSF.
Gode problemstillinger gir høy kvalitet
- KSF har mange medlemmer, og favner stort og bredt. Det kan være tungt, men mange involverte er en styrke når de skal gjennom diskusjoner som forhåpentligvis fører til nytenkning, dialog og nye løsninger, sa Stoltenberg under KSFs samling på Gardermoen.
Stoltenberg påpekte at det ikke finnes noen tydelig strategi for å sikre høy kvalitet på forskningen. Men hun hadde stor tro på at dette er noe KSF kan få til.
- Vi kan få til forskning innen primærhelsetjenesten av høy kvalitet, stor internasjonal interesse og høy nyttegrad dersom vi har gode problemstillinger.
Avdelingsdirektør for helse og velferd i KS og nestleder i KSF, Åse Laila Snåre sammen med leder av HelseOmsorg21-rådet, Camilla Stoltenberg. Foto: KS
Samarbeid med forskningsmiljøer
Stoltenberg mente nøkkelen til suksess er samarbeid med sterke forskningsmiljøer, men at det er viktig å lage et system som fungerer og som setter kommunene i førersetet.
- Ha et langsiktig perspektiv, og driv det opp på et høyere nivå enn kun små enkeltprosjekter. Formuler viktige spørsmål og skap et godt samarbeid med forskningsmiljøene, rådet Stoltenberg medlemmene i KSF.
Hun presiserte at selv om enhver kommune skal være involvert i forskningsarbeid, trenger ikke alle kommuner å bygge opp egne forskningsmiljøer. Noen kommuner er så små at dette ikke er realistisk. Her er stikkordet samarbeid.
Nasjonalt eller kommunalt nivå?
Stoltenberg snakket også om utfordringene knyttet til registrert forekomst av ulike tilstander. Utbredelsen av forskjellige sykdommer og tilstander tegner et bilde av den nasjonale folkehelsen, men kan være krevende arbeid. Registerdata forteller bare en del av historien, fordi de kun viser tilstander som er registert.
- Hva med alle sykdommene som forblir uoppdaget? Det er mange mennesker med udiagnostiserte lidelser, slik som angst, kols, alkoholmisbruk og diabetes, som ikke fanges opp slik at de blir registrert, påpekte Stoltenberg
Et annet spørsmål Stoltenberg tok opp, var grensedragningen mellom nasjonalt og kommunalt nivå. Hva bør utvikles og ivaretas av nasjonale myndigheter for å sikre godt nok kunnskapsgrunnlag for alle kommunene?
- Retorikken skaper ofte en kunstig motsetning mellom nasjonalt og kommunalt nivå, mente Stoltenberg.
Store forhåpninger
Det er mye viktig arbeid som venter KSF fremover.
- HelseOmsorg 21 har høye forventninger til oss, og det liker vi å høre, kommenterte KSFs leder Nina Mevold etter at Stoltenberg hadde lagt frem sine tanker og forventninger.
- Jeg er glad for at vi har kommet så langt at dere sitter her i dag. Det gir forhåpninger om tiden fremover, sa Stoltenberg.