Publisert: 15.01.2021
Opptak fra Helsekonferansen 2021
Gikk du glipp av Helsekonferansen? Nå kan du se alle innleggene i opptak her:
Se hele programmet for konferansen
- Innsatsen som er gjort i de kommunale helse- og omsorgstjenestene - og på sykehusene - gjennom pandemien er rett og slett formidabel. Kommunene har snudd seg rundt over natta for å håndtere en uforutsigbar og krevende situasjon. Det har blitt gjort smittesporing, testing, behandling av syke, oppfølging av pårørende, og nå også vaksinasjon, i tillegg til at kommunene har gjort sitt ytterste for å levere på de vanlige tjenestene.
- Som styreleder har jeg vært direkte stolt og imponert over arbeidet dere har gjort, sa Bjørn Arild Gram i sin tale under den digitale Helsekonferansen torsdag 14. januar, der rundt 350 personer deltok.
Gram takket også regjeringen for det gode samarbeidet.
- Vi har hatt mange møtepunkter og diskusjoner underveis under koronapandemien. Det er jeg glad for og jeg tror det har bidratt til at Norge har håndtert denne krisen nokså bra, sa Gram.
Les helse- og omsorgsminister Bent Høies tale under Helsekonferansen
Grunnlaget for helsefelleskap er til stede
Et av temaene under konferansen var Helsefellesskapene. Pandemien har vist hvor viktig samhandling mellom helsetjenestene er.
- Mange steder har det blitt opprettet felles beredskapsmøteplasser, der kommuner og sykehus deler informasjon og samordner innsatsen. Grunnlaget for helsefellesskap tror jeg i aller høyeste grad er til stede, sa Gram.
Han viste også til lovforslaget om krav om beskrivelse av hvordan sykehus og kommuner skal planlegge og utvikle tjenester.
- Hvis loven blir vedtatt kan den gi kommunene en ny og bedre mulighet til å påvirke utviklingen av den samlede helse- og omsorgstjenesten, og bedre samarbeid i helsefellesskapene.
- Begge parter må holde fokus på hva som tjener dem vi er til for. Det er pasientene som skal nyte godt av et bedre, mer effektivt og mer helhetlig tjenestetilbud. Målet er at vi alle, den dagen vi trenger helsehjelp, skal oppleve at sykehuset, legen og sykehjemmet snakker sammen, og at vi blir hørt og ivaretatt. Det lille spørsmålet «Hva er viktig for deg?» er grunnleggende for denne opplevelsen, sa Gram.
Tilbudet til psykisk syke er ikke godt nok
Mange mennesker med psykisk sykdom har fått situasjonen sin forverret gjennom pandemien. Gram viste til at dette er en pasientgruppe som har for dårlig tilbud fra før av.
- Kommunene har fått ansvar for tjenestene til stadig flere mennesker med de mest alvorlige psykiske problemene. Døgnkapasitet og liggetid i psykisk helsevern for voksne er om lag halvert de siste tjue årene. En rekke pasienter skrives ut, ikke fordi de er ferdig behandlet, men fordi sykehusene ikke har noe mer å tilby. Fra 2019 ble det innført kommunal betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter, noe som nok bidrar til å forsterke denne utviklingen. Det er kommunen som har ansvar for at pasienten skal ha et godt tilbud, selv om dette er pasienter som krever en kompetanse og ressurser som de fleste kommuner ikke har, sa Gram.
- Disse utfordringene forsterkes – dessverre - under pandemien, og det kan medføre at flere pasienter ikke får god nok hjelp. Dette er et område der samarbeidet mellomkommunene og helseforetakene må bli bedre. Sykehusene må i mye større grad ha et utadvendt tilbud og samarbeide med kommunen om de gode løsningene. Det må også være lov å stille spørsmål om når sengekapasiteten på sykehus blir for lav? Og hvordan vi i fellesskap kan sørge for at gråsoner i ansvarsfordelingen mellom kommuner og sykehus ikke blir et «gap», men snarere «overlapp»? Jeg tror at tjenestene på begge nivåer gjerne vil, og vi er på rett vei, men virkemidlene støtter ikke samhandling godt nok, sa Gram.
Lindrende behandling til døende må være likt overalt
Gram sa at lindrende behandling til alvorlig syke og døende pasienter ikke bør være særomsorg, men en integrert del av helse- og omsorgstjenesten, og at vi trenger et kompetanseløft på dette området.
- Det er behov for en systematisk styrking av kompetansen på lindrende behandling og omsorg, både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Det å få leve, og å få avslutte livet på en verdig måte må holdes høyt!