Til hovedinnhold

Helsetjenester

Kommunale helsetjenester er førstelinjen inn til helsevesenet, og kommunene skal sørge for gode helsetjenester til alle som trenger det. KS jobber for å sikre kommunene best mulig vilkår, slik at innbyggerne får tjenester av høyest mulig kvalitet.

Artikler

Debattserie: Grenser for offentlig velferdFoto: Bly

Debattserie: Grenser for offentlig velferd

KS har startet en debattserie kalt "Grenser for offentlig velferd". Her vil politikere, forskere, helseansatte og andre diskutere tiltak som kan bidra til å dempe bemanningsbehovet, samtidig som innbygger får gode helse- og omsorgstjenester.

Foto: Illustrasjon: Bly

Veivalg for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste

Over hele landet opplever kommunene mangel på folk til tjenestene sine. Det fører til en ond sirkel og økt belastning på de som er igjen. Hva kan vi gjøre for å påvirke balansen slik at vi fortsatt kan yte gode tjenester?

FastlegeordningenFoto: Shutterstock

Fastlegeordningen

Kommunene har ansvaret for at legehjelp er tilgjengelig for alle i kommunen. Det inkluderer fastlegeordningen. For å styrke samarbeidet om fastlegeordningen reetablerte Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Legeforeningen trepartssamarbeidet i 2017.

Psykisk helse og rusFoto: Siv Dolmen

Psykisk helse og rus

Kommunene har et stort ansvar for personer med rus- eller psykiske problemer, et ansvar som følger av blant annet helse- og omsorgsloven. Foto: Siv Dolmen

Gode pasientforløpFoto: Blå Design

Gode pasientforløp

Gode pasientforløp bygger på Helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH), et generisk forløp som kan brukes på alle pasienter, uavhengig av diagnose. Brukeren skal oppleve å være likeverdig i utarbeidelsen av sitt pasientforløp.

Samarbeid om etisk kompetansehevingFoto: KS

Samarbeid om etisk kompetanseheving

Formålet med etikkarbeid er å styrke brukernes opplevelse av at helse- og omsorgstjenestene ivaretar deres verdighet og integritet. Satsingen skal bidra til at kommunene styrker den etiske kompetansen og etablerer et systematisk etikkarbeid.

God kvalitet i den kommunale helse- og omsorgstjenestenFoto: Shutterstock

God kvalitet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Hvordan jobbe med kvalitetsarbeid i helse- og omsorgstjenesten? På disse sidene har vi samlet gode eksempler fra Stavanger, Trondheim, Grimstad og Vestvågøy. Hent inspirasjon og få tips om metoder og verktøy dere kan bruke i arbeidet. Foto: Shutterstock

Mer om helsetjenester

Foto: Mostphotos

Kommunelegeavtalen (SFS 2305) for perioden 2024-2025

Særavtalen som gjelder for perioden 1.1.2024 til 31.12.2025 er oppdatert med satsene for 2025.

Foto: KS

PRESSEMELDINGER

Kraftig økning i kommunenes utgifter til fastleger

I fjor finansierte kommuner fastlegene med minst 1,2 milliarder kroner ekstra utover den ordinære fastlegeordningen, viser ny kartlegging. Noe av forklaringen er at stadig flere kommuner subsidierer næringsdrivende leger.

Foto: Shutterstock

Lederkurs for allmennleger

Målet med lederkurset på nett er å styrke allmennleger i lederrollen, gi dem gode verktøy for å lede og utvikle egen praksis, og yte best mulig tjenester til pasienter og brukere. Det er nytt opptak i januar 2025.

Foto: Kristin Tveitnes

Kommunalt samhandlingsnettverk

Nærmere 40 personer over hele landet har rollen som samhandlingskoordinator for kommunene, eller en gruppe av kommuner, i sitt helsefellesskap. Sammen med KS’ rådgivere er disse personene en viktig ressurs i samhandlingen mellom kommuner og sykehus.

Foto: Shutterstock

Psykisk helsevern og sikkerhetspsykiatri

Mangel på døgnkapasitet i psykisk helsevern gir store oppgaver i kommunene som går på bekostning av andre kommunale tjenester. KS er bekymret for at regjeringens satsing på sikkerhetspsykiatri ikke er tilstrekkelig.

Foto: Shutterstock

Helseteknologi

KS er tilfredse med at regjeringen øker støtten til arbeidet med digitalisering innen helse og omsorg, selv om det på langt nær er nok for den nødvendige omstillingen kommuner må gjøre på helse- og omsorgsområdet.

Les flere artikler

KONTAKT